Εκπνέει η προθεσμία για τις φορολογικές δηλώσεις και για τα αδήλωτα τετραγωνικά

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 28 Αυγούστου κλείνουν οι ηλεκτρονικές πύλες του Taxisnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί σχεδόν 6 εκατ. δηλώσεις και απομένουν περισσότερες από 400.000 για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Παράλληλα, την ερχόμενη Δευτέρα 31 Αυγούστου εκπνέει η προθεσμία για τη δήλωση των ξεχασμένων τετραγωνικών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ.

Μόνο όσοι ενταχθούν στη ρύθμιση των αυθαιρέτων έχουν τη δυνατότητα να διορθώσουν την επιφάνεια των ακινήτων τους στους δήμους έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας  ξεκαθάρισε ότι δεν θα δοθεί καμία νέα παράταση στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, καλώντας τους φορολογούμενους να σπεύσουν να υποβάλουν τη δήλωσή τους.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο νέας παράτασης για τα αδήλωτα τετραγωνικά.

Από τις δηλώσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής προκύπτει ότι:Σχεδόν το 36% των φορολογούμενων πληρώνει έξτρα φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το 2019. Ο μέσος φόρος που καλούνται να πληρώσουν αγγίζει τα 1.000 ευρώ.

Οι φορολογούμενοι που  ήδη έχουν λάβει  την εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης θα πρέπει μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα 31 Αυγούστου να έχουν πληρώσει τις δυο πρώτες δόσεις του φόρου εισοδήματος, δηλαδή τη δόση του Ιουλίου και τη δόση του Αυγούστου.

Όσοι έχουν τη δυνατότητα εφάπαξ καταβολής του φόρου μέχρι την ίδια ημερομηνία θα έχουν έκπτωση 2%. Για όσους δυσκολεύονται στην αποπληρωμή του εκκαθαριστικού υπάρχει η λύση της πάγιας ρύθμισης που προσφέρει έως 24 μηνιαίες δόσεις οι οποίες όμως επιβαρύνονται με τόκο αλλά και η πληρωμή μέσω πιστωτικών καρτών με τις τράπεζες να προσφέρουν έως 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις.

Μόνο το 12,4% των φορολογούμενων έχει επιστροφή φόρου η οποία κατά μέσο όρο ανέρχεται σε 323 ευρώ.
Για το 51,7% των φορολογούμενων που έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι μηδενικό.

Αδήλωτα τετραγωνικά

Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν υποβάλει μέχρι στιγμής δήλωση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ αποκαλύπτοντας πάνω από 20 εκατομμύρια κρυμμένα τετραγωνικά μέτρα.

Οι ιδιοκτήτες έχουν προθεσμία λίγων ημερών και συγκεκριμένα μέχρι τις 31 Αυγούστου να υποβάλλουν διορθωτικές δηλώσεις στοιχείων εμβαδού ακινήτων, στην ειδικά διαμορφωμένη πλατφόρμα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (https://tetragonika.govapp. gr/)

Οι ιδιοκτήτες που υποβάλλουν τις δηλώσεις αυτές χρεώνονται μόνο με τα ποσά δημοτικών φόρων και τελών, τα οποία αναλογούν στα επιπλέον δηλούμενα τ.μ. και αφορούν σε χρονικές περιόδους από την 1η Ιανουαρίου 2020 και μετά.