Μαγιορκίνης: “Η επιδημία σιγοβράζει και απαιτείται επαγρύπνηση”

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Την συγκρατημένη αισιοδοξία του ότι “η δραματική αύξηση των κρουσμάτων φαίνεται πως έχει περιοριστεί” εξέφρασε ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, μαζί με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά και τον υφυπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη.

Ωστόσο, ο κ. Μαγιορκίνης προειδοποίησε ότι αυτή η σχετική επιβράδυνση δεν πρέπει να μας ξεγελάει. “Η επιδημία σιγοβράζει και απαιτείται επαγρύπνηση”, τόνισε.

Υπογράμμισε ταυτόχρονα ότι η ανάσχεση του δεύτερου κύματος της πανδημίας είναι εφικτή μέσω των απαραίτητων μέτρων. “Ένα από αυτά είναι η χρήση της μάσκας σε κλειστούς χώρους και σε χώρους με συγκέντρωση πολλών ατόμων”, ανέφερε.

Επανέλαβε παράλληλα ότι για τους πολίτες που επιστρέφουν από διακοπές “θα είναι καλό να υπάρχει ένας εθελοντικός περιορισμός” για ορισμένες ημέρες.

Η επιστροφή από τις διακοπές και η έναρξη της σχολικής χρονιάς αποτελεί ένα κρίσιμο χρονικό διάστημα, ανέφερε από την πλευρά του ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία και τη Διαχείριση Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Παράλληλα, προειδοποίησε για τους κινδύνους από κάποιες θεωρίες που διακινούνται για τον ιό, τονίζοντας ότι θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, ενώ σημείωσε τα ελπιδοφόρα μηνύματα από το εξωτερικό όσον αφορά την έρευνα που πραγματοποιείται για την εξέλιξη θεραπειών και εμβολίων.

“Η αντιμετώπιση του ιού είναι ένας μαραθώνιος και όχι αγώνας ταχύτητας. Παρά την κούραση θα πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα. Το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα θα εξαρτηθεί από εμάς τους ίδιους”, ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν συνετέλεσε το άνοιγμα του τουρισμού στην αύξηση των κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό επιδημιολογικό επίπεδο.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, αφού επισήμανε ότι η ανθρωπότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας και η Ελλάδα δεν μπορούσε να μείνει αλώβητη, αναφέρθηκε εκτενώς στα μέτρα που έχουν ληφθεί για τον περιορισμό διασποράς του ιού και σημείωσε ότι όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται από τα στοιχεία και τα πραγματικά δεδομένα που συγκεντρώνονται.