Πως εξηγείται ο μειωμένος αριθμός κρουσμάτων που ανακοινώθηκε σήμερα από τον ΕΟΔΥ

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ σήμερα, Δευτέρα, είναι μειωμένος, συγκριτικά με τις υπόλοιπες μέρες, αφού εντοπίστηκαν 170 κρούσματα.

Τις προηγούμενες ημέρες, ο αριθμός άγγιζε τα 300 και τα 170 κρούσματα είναι εμφανώς χαμηλότερο νούμερο. Ωστόσο, υπάρχει εξήγηση, καθώς έχει παρατηρηθεί πως τις Δευτέρες τα κρούσματα που ανακοινώνονται είναι λιγότερα, καθώς τις Κυριακές τα εργαστήρια υπολειτουργούν, ειδικά τα ιδιωτικά, ενώ είναι πολλοί λιγότεροι και αυτοί που προσέρχονται να υποβληθούν για διαγνωστικό μοριακό έλεγχο για κορωνοϊό.

Η προηγούμενη φορά που τα κρούσματα ήταν κάτω από 200 ήταν στις 17 Αυγούστου, όπου και πάλι ήταν Δευτέρα. Πριν από εκείνη την ημερομηνία, η προηγούμενη φορά ήταν η Τρίτη 11 Αυγούστου με τα κρούσματα να φτάνουν τα 196 -δηλαδή μια ανάσα από τα 200- και στις 10 Αυγούστου -και πάλι Δευτέρα- με 126 κρούσματα.

“Είναι αλήθεια ότι σήμερα είχαμε ένα θετικό δείγμα με τη μείωση των κρουσμάτων. Συμβαίνει βέβαια αυτό κάποιες Δευτέρες γιατί την Κυριακή έχουμε λιγότερες μετρήσεις και ο κόσμος δεν πάει εύκολα για εξετάσεις. Παραμένει τριψήφιο το νούμερο, παραμένει σε ανησυχητικά πλαίσια. Ας κρατήσουμε το θετικό πως είναι κάτω από 200 και ας ελπίσουμε αυτό το νούμερο να κρατηθεί και τις προσεχείς ημέρες. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως η προσοχή μας δεν θα πρέπει να είναι σε υψηλό επίπεδο”, τόνισε ο καθηγητής Ιατρικής Σχολής Επιστημών Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος στον Alpha.

“Αυτό που είναι δεδομένο είναι πως έχουμε έξαρση της νόσου στη χώρα μας. Είναι σαφέστατο πως υπάρχει έξαρση και μεγαλύτερη διασπορά στην κοινότητα. Εγώ θα μιλούσα για κύμα στην περίπτωση που την επόμενη περίοδο , από τον Σεπτέμβρη και μετά δηλαδή, έχουμε πέραν των κρουσμάτων έχουμε και τα βασικά προβλήματα που είναι ο αριθμός των νοσηλευομένων, κυρίως των βαρέως πασχόντων, αυτών που είναι στις μονάδες και διασωληνώνονται και βέβαια των θανάτων. Σε περίπτωση που αυτά σταθεροποιηθούν στον αριθμό που είναι τώρα και αρχίσουν και μειώνονται τότε τα πράγματα θα είναι αρκετά ελεγχόμενα”, ανέφερε ο Χαράλαμπος Γώγος.

Παράλληλα, εκτίμησε ότι “τις επόμενες ημέρες αναμένεται να υπάρχουν ψηλά νούμερα λόγω της χαλάρωσης, των γλεντιών και των συναθροίσεων αλλά από 1η Σεπτέμβρη θα έχουν περάσει και 15 μέρες που είναι κρίσιμες. Εκεί θα έχουμε τα καλά ή τα κακά νέα από τα μέτρα μετά τις 15 Αυγούστου. Και θα φανεί αν θα αρχίσουμε τα σχολεία στις 7 Σεπτεμβρίου ή θα δώσουμε λίγο χρόνο ακόμα για να παρακολουθήσουμε την επιδημολογική πορεία”.