Βελτιώνεται η αγορά των HANDIES

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Ιάκωβος (Jack) Αρχοντάκης Chartering broker Thenamaris (Ships Management) Inc.

Φώτιος –Ευάγγελος Καρλής Market Analyst

 

Η αγορά των Handies, την προηγούμενη εβδομάδα, στην Ευρώπη συνέχισε τη θετική της πορεία, καθώς υπήρξαν αρκετά φορτία, τόσο προς τη Δυτική, όσο και την Ανατολική Μεσόγειο. Αντιθέτως, η ζήτηση για Υπερατλαντικά ταξίδια ήταν περιορισμένη, χωρίς όμως αυτό να επηρεάσει την ανοδική τάση της αγοράς. Οι ναύλοι για τα μεγαλύτερα πλοία της κατηγορίας, για κυκλικά ταξίδια ανέβηκαν στα $ 11,5-12,5Κ/ημέρα, προς τη Μεσόγειο, με Scrap φορτία, στα $ 14-15Κ/ημέρα και για τα Υπερατλαντικά ταξίδια στα $ 11-12Κ /ημέρα.

Αυξημένη κινητικότητα παρουσίασε, για ακόμα μια εβδομάδα και η αγορά της Μεσογείου, με μεγάλη ροή φορτίων προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Έτσι, οι ναύλοι των μεγαλύτερων πλοίων (άνω των 36Κ τόνων DWT) για ταξίδια μέσα στη Μεσόγειο και προς την Ευρώπη αυξήθηκαν στα $ 13,5-14,5Κ/ημέρα (παράδοση στο Canakkale), προς την Ασία στα $ 20-21Κ/ημέρα και προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού στα $ 15,5-16,5Κ/ημέρα (παράδοση στο Canakkale).

Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Αμερικάνικος Κόλπος συνέχισε υπό πίεση, αφού η ζήτηση ήταν περιορισμένη, μέχρι τέλη του Αυγούστου. Ωστόσο οι ναύλοι διατήρησαν τη δυναμική τους. Ενδεικτικά, οι ναύλοι των μεγαλύτερων πλοίων της κατηγορίας για ταξίδια προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού κινήθηκαν ανοδικά στα $ 11,5-12,5Κ /ημέρα και στην Ασία στα $ 17-18Κ /ημέρα.

Και η αγορά της ECSA παρουσίασε την ίδια εικόνα με το βορρά, αφού η απουσία φορτίων ήταν εμφανής για το υπόλοιπο του μήνα και η προσφορά χωρητικότητας άρχισε να συγκεντρώνεται. Οι ναύλοι των μεγαλύτερων πλοίων από την περιοχή της ECSA για τα Υπερατλαντικά ταξίδια αυξήθηκαν στα $ 13-13,5Κ/ημέρα (Ευρώπη –Μεσόγειο), προς τη Δυτ. Ακτή της Λατ. Αμερικής (WCSA) στα $ 18,5-19,5Κ/ημέρα και προς την Ασία στα $ 18-19Κ/ημέρα.

Στην Ασία, η αγορά παρουσίασε ανοδικές τάσεις. Η Αυστραλία και το NOPAC ήταν αρκετά δραστήρια με ικανοποιητική ροή φορτίων, στηρίζοντας την αγορά. Οι ναύλοι των μεγαλύτερων πλοίων της κατηγορίας για κυκλικά ταξίδια στην Άπω Ανατολή έκλεισαν στα $ 7-8Κ /ημέρα, τα κυκλικά ταξίδια από το NOPAC στα $ 8-9Κ/ημέρα και από τη Ν.Α. Ασία προς Κίνα στα $ 8-9Κ /ημέρα.