Χάλκη: Νέα τουρκική πρόκληση την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη επιχείρηση διάσωσης μεταναστών

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Δεν έχει τέλος η τουρκική προκλητικότητα στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στο Αιγαίο. Χθες το βράδυ, ένα ακόμα περιστατικό, πυροδοτεί την ένταση, αναφορικά με την διάσωση ναυαγών μεταναστών και προσφύγων που έπλεαν στη θαλάσσια περιοχή που βρίσκεται στα 21 ναυτικά μίλια δυτικά της Χάλκης.

Το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ενημερώθηκε τις απογευματινές ώρες για σκάφος σε δυσχερή θέση με αλλοδαπούς επιβαίνοντες και κινητοποιήθηκε άμεσα το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας – Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ).

Η λέμβος, έπλεε στα νερά της Χάλκης, με μετανάστες ενήλικες και ανήλικοι και μέχρι τώρα έχουν διασωθεί 96 άτομα ενώ δεν υπάρχουν πληροφορίες για αγνοούμενους.

Στην περιοχή, προς εντοπισμό των αλλοδαπών, έσπευσαν τέσσερα περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού και πέντε παραπλέοντα εμπορικά πλοία, και παράλληλα απογειώθηκαν ένα ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας και ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού. Μέσα σε αυτό το κλίμα, οι Τούρκοι βρήκαν ευκαιρία να προκαλέσουν ξανά.

Τα ηχητικά ντοκουμέντα

Σύμφωνα με τα ηχητικά ντοκουμέντα που έχουν έρθει στο φως από το Militaire gr, την ώρα που η πυραυλάκατος ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ, με ελικόπτερο του ΠΝ και της ΠΑ, μαζί με 5 παραπλέοντα πλοία και σκάφη του Λιμενικού Σώματος, έδιναν μάχη για να σώσουν 96 μετανάστες, οι Τούρκοι έστειλαν στην περιοχή σκάφη της ακτοφυλακής τους τα οποία καλούσαν από τον ασύρματο τα εμπορικά πλοία να αποχωρήσουν, γιατί “βρίσκονταν σε τουρκική περιοχή”.

Ακόμη χειρότερα τα πληρώματα των τουρκικών σκαφών με λέιζερ προσπαθούσαν να προκαλέσουν προβλήματα στα πληρώματα των ελικοπτέρων διάσωσης. Μάλιστα, το πλήρωμα τουρκικού σκάφους απαίτησε από καπετάνιο φορτηγού πλοίου, να τους παραδώσουν τους 15 ναυαγούς που είχαν περισυλλέξει.