Πρόκληση στη Χάλκη: Έτσι ενήργησαν οι Τούρκοι (Βίντεο)

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Νέες εικόνες βλέπουν το φως της δημοσιότητας από την τεράστια επιχείρηση έρευνας και διάσωσης που πραγματοποίησε η Ελλάδα στο Αιγαίο, καταφέρνοντας να σώσει περισσότερους από 100 μετανάστες, την ώρα που τουρκικές ακταιωροί προχώρησαν σε πρωτοφανείς προκλήσεις.

Μια θαλαμηγός ακολουθώντας πορεία σε διεθνή ύδατα σύμφωνα με τη νέα τακτική των διακινητών εκπέμπει σήμα κινδύνου λίγο πριν τη δύση του ηλίου και αμέσως ο θάλαμος επιχειρήσεων του ΛΣ δεσμεύει τέσσερα παραπλέοντα φορτηγά πλοία τα οποία αρχίζουν την περισυλλογή των ναυαγών. Το σκάφος των δουλεμπόρων έχει αρχίσει να βυθίζεται.

Οι εικόνες από την επιχείρηση είναι εντυπωσιακές. Οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες δεν φορούν καν σωσίβια ωστόσο στο σημείο άμεσα σπεύδουν δυο πλωτά του ΛΣ και δυο σούπερ πούμα, ένα της ΠΑ και ένα του ΠΝ. Κι ενώ τα πλωτά του ΛΣ μαζί με άλλα σκάφη από τη Χάλκη και τη Ρόδο συντονίζουν τις ενέργειές τους για την παραλαβή από τα φορτηγά πλοία των διασωθέντων το ελικόπτερο της ΠΑ καλείται να παραλάβει και έναν τραυματία ναυτικό.

Όμως οι τουρκικές ακταιωροί που φτάνουν τελευταίες στην περιοχή αρχίζουν τις παρενοχλήσεις και σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες σημάδευαν το ελικόπτερο με τους προβολείς τους, ενώ την ίδια στιγμή από το παραπλέον τουρκικό σημάδευαν με λέιζερ τον πιλότο του ελικοπτέρου.

Οι τουρκικές ακταιωροί αν και έφτασαν τελευταίες επιχείρησαν να αμφισβητήσουν το ελληνικό FIR κάνοντας συνεχείς παρεμβάσεις μέσω ασυρμάτου. Οι τουρκικές ακταιωροί σε όλη τη διάρκεια της παραμονής του στο σημείο προχωρούσαν και σε ηχητικές παρεμβολές ακόμη και με παραπλανητικά μηνύματα στα ελληνικά θέτοντας σε κίνδυνο ολόκληρη την επιχείρηση και αδιαφορώντας για την ασφάλεια των ναυαγών.

Ήταν μια σαφής προσπάθεια αμφισβήτησης από τη πλευρά της Τουρκίας της ελληνικής κυριαρχίας με τον πρωθυπουργό να συγχαίρει τους άνδρες των σωμάτων που πήραν μέρος στην επιχείρηση. «Είναι μια ακόμα τρανή απόδειξη ότι η δράση μας στις θάλασσες δεν είναι μόνο εθνική αλλά και ανθρωπιστική».

Σύμφωνα με τους αξιωματικούς του ΛΣ, η τουρκική ακτοφυλακή απαίτησε από τον τούρκο πλοίαρχο να του παραδώσει και τους 19 μετανάστες που είχε περισυλλέξει παραβιάζοντας και τους κανόνες έρευνας και διάσωσης.

Έτσι ενήργησαν οι Τούρκοι – Τι λέει ο καπετάνιος που συμμετείχε στη διάσωση

Ο Βασίλης Χειμωνέττος, ο καπετάνιος του «Φαίδων», περιγράφει την επιχείρηση διάσωσης τα ξημερώματα στα ανοιχτά της Χάλκης. Σύμφωνα με όσα είπε στο MEGA, γύρω στις 19.15 «λάβαμε ένα τηλέφωνο από τον λιμενικό σταθμό της Χάλκης και στη συνέχεια από το Υπουργείο εμπορικής ναυτιλίας αν μπορούμε να συμμετέχουμε κι εμείς στο συμβάν που είχε προκύψει ανοιχτά της Χάλκης και της Καρπάθου.

Στο σύνολο μεταφέραμε 64 ανθρώπους», σημείωσε ο καπετάνιος, που στη συνέχεια περιέγραψε το πως οι Τούρκοι αδιαφορώντας για τις ανθρώπινες ζωές, επιχείρησαν να εμποδίσουν τις προσπάθειες της ελληνικής πλευράς.

«Όταν φτάσαμε στο σημείο εκείνο, μετά από δύο περίπου ώρες, ενημερώσαμε τον συντονιστή, ότι κι εμείς έχουμε φτάσει στο σημείο κι είμαστε έτοιμοι για την έρευνα – διάσωση. Οι περισσότεροι άνθρωποι είχαν συλλεχθεί από τα παραπλέοντα καράβια. Κάποια στιγμή ακούσαμε από τον ασύρματο ότι υπάρχει μια τούρκικη ακταιωρός η οποία παρεμπόδιζε ένα πλοίο που πήγε να παραλάβει τον κόσμο από το καράβι, και το σκάφος του λιμενικού σώματος». Εξήγησε μάλιστα ότι οι ελληνικές δυνάμεις ζητούσαν μέσω ασυρμάτου από το τουρκικό πλοίο να αποχωρήσει από το σημείο για να μπορέσουν να διασώσουν τον κόσμο που βρισκόταν στη θάλασσα.