Ανακατατάξεις στην παγκόσμια κρουαζιέρα “έφερε” ο κορωνοιός μαζί με την πλήρη ακινησία

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Αποχωρεί η WILHELMSEN A S από την κρουαζιέρα ;

Αυτό είναι ένα από τα θέματα τα οποία συζητιούνται έντονα τα τελευταία εικοσιτετράωρα στην διεθνή ναυτιλιακή βιομηχανία μετά την γνωστοποίηση ότι πούλησε δύο εκατομμύρια μετοχές του Ομίλου Royal Caribbean που ελέγχει.

Υπό άλλες συνθήκες μια τέτοια κίνηση ενδεχομένως να είχε καταγραφεί μεν, αλλά να μην είχε προκαλέσει τόσο έντονες αντιδράσεις, αλλά στην εποχή του κορωνοιού και κυρίως στην εποχή που εξαιτίας του κορωνοιού η παγκόσμια βιομηχανία της κρουαζιέρας κυριολεκτικά έχει “βουλιάξει”, μια τέτοια κίνηση μόνο στα ψιλά δεν μπορεί να περάσει.

Τα δύο εκατομμύρια μετοχές, αξίας 126,9 εκατ. δολαρίων πέρασαν στον έλεγχο της  νορβηγικής ναυτιλιακής εταιρίας Awilhelmsen, η οποία εξακολουθεί να κατέχει περίπου άλλα 18 εκατομμύρια μετοχές του Ομίλου Royal Caribbean.

Να σημειωθεί ότι μέσα σχεδόν στο οκτάμηνο που η πανδημία έχει ενσκήψει πολλές εταιρίες του τομέα της κρουαζιέρας έχουν καταγράψει μεγάλες ζημιές ανα μήνα ακινησίας των στόλων τους, άλλες έχουν πωλήσει παλαιότερα σκάφη τους ενώ κάποιες άλλες έχουν οδηγήσει στα διαλυτήρια πλοίων μονάδες τους που υπό άλλες συνθήκες θα ήταν στην ενεργό δράση.

Με τα κρούσματα της πανδημίας να αυξάνουν σε παγκόσμια κλίμακα πιθανολογώντας ένα δεύτερο κύμα πολλές εταιρίες έχουν οδηγηθεί σε παράταση του χρόνου ακινησίας σχεδόν μέχρι τα τέλη Μαρτίου του 2021, αλλά ακόμη και παραπέρα.