Νέα δεδομένα φέρνει ελληνική μελέτη: Τρία καταστρώματα πάνω εκτοξεύτηκε ο κορωνοϊός σε πλοίο

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Συγκλονιστικά είναι τα στοιχεία που αποκάλυψε μελέτη για τις επιφάνειες και τα σημεία στα οποία μπορεί να ανιχνευτεί ο κορωνοϊός.

Έρευνα που δημοσίευσε ομάδα Ελλήνων επιστημόνων, στην οποία συμμετέχει και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας φέρνει νέα δεδομένα για την πορεία του ιού.

Όπως μεταδίδει το iatronet.gr, οι επιστήμονες συνέλεξαν δείγματα από ένα φεριμπότ, ένα γηροκομείο, τρεις κλινικές CoViD-19 σε νοσοκομεία και μία μονάδα χρόνιας νοσηλείας, όπου είχαν εντοπιστεί ασυμπτωματικοί φορείς του ιού.

Τα δείγματα αναλύθηκαν με μοριακή μέθοδο ανίχνευσης και εντοπίστηκε νέος κορωνοϊός: σε επιφάνειες χώρων προετοιμασίας, σε θαλάμους απομόνωσης νοσοκομείων, σε αγωγούς αέρα, σε φίλτρα κλιματισμού, σε μονάδα επεξεργασίας λυμάτων και σε δείγματα αέρα.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης, η οποία παρατίθεται πιο κάτω, οι χώροι προετοιμασίας τροφίμων και τα σκεύη μπορούν να μολυνθούν. Τα σταγονίδια από φορείς του ιού μπορούν να εκτοξευτούν και να μείνουν στις επιφάνειες.

Οι επιστήμονες αφήνουν ανοικτό και το ενδεχόμενο να μεταφέρονται -με τον ίδιο τρόπο- σταγονίδια από μολυσμένα άτομα και να εναποτίθενται στις βλεννογόνους ατόμων που βρίσκονται στην κύμα αέρα που εκτοξεύεται.

Σταγονίδια με τον ιό φέρονται να μεταφέρθηκαν από τον εξαερισμό έως και τρία καταστρώματα πάνω από το σημείο του πλοίου όπου εξετάζονταν φορείς!

Την ίδια πορεία ακολούθησε ο αέρας και από καμπίνες στις οποίες διέμεναν συμπτωματικοί και ασυμπτωματικοί ασθενείς με CoViD-19.

Κορωνοϊός ανιχνεύτηκε, επίσης, στο φίλτρο κλιματιστικού σε δωμάτιο ασθενούς σε γηροκομείο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ