Νέο κεφαλοποιητικό σύστημα στο συνταξιοδοτικό μελετά η κυβέρνηση

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Έρχεται η «Σύνταξη Νέων» ή το «Ταμείο Νέων», το κεφαλοποιητικό σύστημα δηλαδή στο συνταξιοδοτικό που αποτελεί προεκλογική δέσμευση.

Όπως δηλώνει ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης στο «Βήμα της Κυριακής», η βασική σύνταξη μένει ίδια και για την επικουρική κάθε νέος θα έχει τον ατομικό του κουμπαρά που θα εξασφαλίσει ένα καλύτερο συνταξιοδοτικό.

«Είναι σωστό να έχεις πληρώσει εισφορές όλη σου τη ζωή και να έρχεται μετά κάποιος και να σου κόβει τη σύνταξη; Ε, αυτό δεν θα μπορεί να γίνει σε ένα κεφαλοποιητικό σύστημα. Προφανώς η μετάβαση στο νέο σύστημα θα είναι σταδιακή. Εννοείται δεν σημαίνει μειώσεις για τους σημερινούς συνταξιούχους» σημείωσε ο κ. Πατέλης

Για «ασφαλιστικό Πινοσέτ» και αντίληψη που σοκάρει κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι αναιρεί το χαρακτήρα της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης.

«Το μόνο που είναι βέβαιο, εξασφαλισμένο και εγγυημένο από ένα τέτοιο σχέδιο και για το οποίο οποιαδήποτε αναφορά του κ. Πατέλη θα ήταν πράγματι περιττή, είναι το τεράστιο κέρδος συγκεκριμένων ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών που θα αναλάβουν το μεγαλεπήβολο πρότζεκτ» ανέφερε η Έφη Αχτσιόγλου.

Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Πατέλης εξηγεί τη φιλοσοφία της ελληνικής πρότασης για να αντλήσει τους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης τονίζοντας ότι ο κόσμος έχει φάει αρκετά από εκθέσεις και δουλειά της κυβέρνησης είναι να φέρει αποτέλεσμα.