Πλησιάζουν τα 6.000 κρούσματα τον Αύγουστο στην Ελλάδα

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Κρίσιμες θεωρούνται οι επόμενες ημέρες σχετικά με την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, καθώς οι ειδικοί περιμένουν να δουν αν μετά τη μείωση των κρουσμάτων τις τελευταίες δύο ημέρες, θα αρχίσουν πάλι τα νούμερα να ανεβαίνουν.

Τα κρούσματα  που καταγράφηκαν τον Αύγουστο τρομάζουν τους επιστήμονες, καθώς υπήρξαν 5.791 νέα ενώ μέρα με τη μέρα αυξάνεται ο αριθμός των ατόμων που νοσηλεύονται.

Οι διασωληνωμένοι ανέρχονται πλέον στους 35, αριθμός που – σύμφωνα με τους ειδικούς – δεν βρίσκεται σε ανησυχητικά επίπεδα σε σχέση με τον όγκο των κρουσμάτων που καταγράφηκε τον τελευταίο μήνα.

Πόσοι βρίσκονται σε καραντίνα

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή τη στιγμή καταγράφονται 3.544 ενεργά κρούσματα και 6.128 επαφές τους που βρίσκονται σε καραντίνα, συνολικά δηλαδή 9.672 άτομα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα, 700-800 άτομα που ήταν σε περιορισμό έχουν εντοπιστεί να σπάνε την καραντίνα και να τους επιβάλλονται και τα ανάλογα πρόστιμα.

Χθες, καταγράφηκαν  2 ακόμα θάνατοι λόγω του κορωνοϊού με τη μαύρη λίστα να έχει φτάσει τους 262 νεκρούς.

Μετά τον χθεσινό απολογισμό, με τα 157 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ, έσπασε το «φράγμα» των 10.000 κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας στη χώρα μας, φτάνοντας τα 10.134. Το άκρως ανησυχητικό είναι ότι πάνω από τα μισά εξ αυτών των κρουσμάτων είναι μόνο τον Αύγουστο!

Συγκεκριμένα, από την 1η Αυγούστου, έως τις 30 έχουν ανακοινωθεί 5.791 νέα κρούσματα, ενώ από τα τέλη Φεβρουαρίου, όταν και καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα, έως και τις 31 Ιουλίου είχαν καταγραφεί 4.343. Αυτός είναι -μεταξύ άλλων- και ο λόγος που παρά τη μείωση κρουσμάτων και σήμερα, οι επιστήμονες δεν προτρέχουν να μιλήσουν για υποχώρηση του ιού στη χώρα μας.

Νέα μέτρα αν υπάρξει νέα έξαρση με τα κρούσματα

Μπορεί τα κρούσματα να μειώνονται, ωστόσο τόσο στην κυβερνητική, όσο και στην επιστημονική ομάδα δεν υπάρχει κανένας εφησυχασμός.

Αυτό, γιατί  η δυναμική των αριθμών αποτελεί το κριτήριο για την επόμενη ημέρα, με τους επιστήμονες και την κυβέρνηση, να εξετάζουν νέα μέτρα για να «σπάσει» η αλυσίδα μετάδοσης του κορωνοϊού, εάν τα υφιστάμενα δεν αποδώσουν.

Όπως αποκάλυψε μιλώντας, στο κεντρικό δελτίο του MEGA ο Χαράλαμπος Γώγος, στο «τραπέζι» υπάρχουν σκέψεις για καθολική χρήση της μάσκας τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε ενδεχόμενη αναζωπύρωση της πανδημίας το φθινόπωρο, συζητείται παράλληλα το ενδεχόμενο να κλείνουν τα πάντα τα μεσάνυχτα, σε όλη την Ελλάδα.