Σοκ από το πρωτοσέλιδο της τουρκικής Γενί Σαφάκ: Δικαίωμα επέμβασης της Τουρκίας σε ελληνικά νησιά

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Σοκ από πρωτοσέλιδο της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Γενί Σαφάκ, η οποία επικαλείται-με βάση εκτιμήσεις ειδικών- δικαίωμα επέμβασης σε ελληνικά νησιά για την Τουρκία.
Η αφορμή στάθηκε η μεταφορά στρατιωτών σε νησιά με αποστρατικοποιημένο καθεστώς και όπως ισχυρίζεται, η ενέργεια αυτή, σημαίνει ότι η Ελλάδα έχασε το δικαίωμα κυριαρχίας της.

Στο σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της Γενί Σαφάκ με τίτλο «Δημιουργήθηκε δικαίωμα επέμβασης της Τουρκίας», αναφέρει ότι με βάση τους ειδικούς η παράνομη αποστολή στρατιωτών στα νησιά δίνει το δικαίωμα πολιτικής, νομικής και στρατιωτικής επέμβασης στην Τουρκία. Σύμφωνα με τον καθηγητή διεθνούς δικαίου του Πανεπιστημίου Μαρμαρά Σελαμί Κουράν, η Ελλάδα παραβιάζει το καθεστώς αποστρατικοποίησης των νησιών.

«Αν με αυτή την αποστολή στρατιωτών η Τουρκία αισθάνεται ότι απειλείται η δική της ανεξαρτησία τότε αποτελεί μια καθαρή απειλή. Αν οι πολιτικές και διπλωματικές προσπάθειες δεν αποδώσουν μπορεί να λάβει τα απαραίτητα μέτρα με βάση το νόμιμο δικαίωμα άμυνας που προβλέπει το άρθρο 51 του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ. Μπορεί να εξουδετερώσει ένα ένα τα στρατιωτικά στοιχεία σε αέρα, θάλασσα και ξηρά», αναφέρει.

Εντωμεταξύ, με αφορμή τα δημοσιεύματα που θέλουν Έλληνες στρατιώτες να έχουν αποβιβαστεί στο Καστελόριζο απάντησε και το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι, στην ανακοίνωση, η Άγκυρα δεν θα επιτρέψει «αλλαγή καθεστώτος στο Καστελόριζο» και θέτει ζήτημα σεβασμού στο διεθνές δίκαιο:

«Στα μέσα μαζικής ενημέρωσης δημοσιεύθηκαν πληροφορίες για στρατιωτικές δυνάμεις της Ελλάδας στο Καστελόριζο. Το Καστελόριζο τελεί υπό καθεστώς απόστρατικοποίησης, σύμφωνα με τη Συνθήκη του Παρισιού το ’47. Αν οι πληροφορίες αληθεύουν, αυτό είναι μια νέα ένδειξη της αδιαφορίας της Ελλάδας για τους νόμους, αλλά και των πραγματικών προθέσεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν αποδεχόμαστε τυχόν παράνομες αλλαγές στο καθεστώς του νησιού.

Δεν θα επιτρέψουμε σε μια τέτοια πρόκληση να πετύχει τον σκοπό της ακριβώς απέναντι από τις ακτές μας. Τέτοιες προκλητικές ενέργειες δεν θα βοηθήσουν καθόλου την Ελλάδα. Αν η Ελλάδα συνεχίσει να αυξάνει την ένταση στην περιοχή, θα ηττηθεί. Η Τουρκία είναι αποφασισμένη μέχρι τέλους να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», αναφέρει ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ.