ΥΠΟΙΚ: Δεν αλλάζει προς το παρόν η πρόβλεψη για ύφεση 8% το 2020

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Χωρίς μεταβολή στις εκτιμήσεις του για το ύψος της ύφεσης το 2020, η οποία θα κυμανθεί στα επίπεδα του 8%, προχωρά το οικονομικό επιτελείο μετά και τις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για ύφεση 15,2% το β΄ τρίμηνο του έτους, περίοδο επιβολής του lockdown προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εξάπλωση της πανδημίας.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν ότι με βάση και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την ύφεση τα δύο πρώτα τρίμηνα του έτους, το 1ο εξάμηνο του 2020 διαμορφώνεται στο 7,9%, εντός των προβλέψεων που είχε υποβάλει το Υπουργείο Οικονομικών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 30 Απριλίου 2020, στο Πρόγραμμα Σταθερότητας της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Εurostat οι οποίες δεν συμπεριλαμβάνουν τα σημερινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και τα στοιχεία ορισμένων ακόμα κρατών-μελών, ο μέσος όρος μεταβολής του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη το B’ τρίμηνο του 2020 ήταν -15,0% και στην Ε.Ε -14,1%. “Συνεπώς, το 2ο τρίμηνο του 2020 η ελληνική οικονομία βρίσκεται στα επίπεδα του μέσου όρου της Ευρωζώνης, κοντά στον μέσο όρο της Ε.Ε. και παρουσιάζει αισθητά χαμηλότερη ύφεση από μεγάλες χώρες, όπως η Ισπανία (-22,1%), η Γαλλία (-19%) και η Πορτογαλία (-16,3%)” επισημαίνουν πηγές του υπουργείου.

Όσον αφορά την ύφεση το A’ τρίμηνο του 2020 στην Ελλάδα, σημειώνεται ότι ήταν πολύ μικρότερη σε σχέση με τη συρρίκνωση που κατέγραψε το ΑΕΠ στην Ευρωζώνη και στην Ε.Ε.. Σύμφωνα με τη Eurostat, το A’ τρίμηνο του 2020 ο μέσος όρος μεταβολής του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο -3,1% και στην Ε.Ε. στο -2,5%, έναντι μεταβολής -0,5% στην Ελλάδα. Επομένως, προκύπτει ότι το A’ εξάμηνο του 2020 έκλεισε με μικρότερη μείωση του ΑΕΠ στη χώρα μας (-7,9%), σε σύγκριση με τους μέσους όρους της Ευρωζώνης (-9,1%) και της Ε.Ε. (-8,3%).

Δεδομένου ότι η αβεβαιότητα γύρω από την ένταση και έκταση της υγειονομικής κρίσης παραμένει πολύ υψηλή, οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι στο μέλλον δεν αποκλείεται να υπάρξει τροποποίηση των αρχικών εκτιμήσεων. Καθοριστικό ρόλο στην πορεία του ΑΕΠ το 3ο τρίμηνο θα παίξει η πορεία του τουρισμού.

«Ωστόσο με τα σημερινά δεδομένα, δεν επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις των μεγάλων οργανισμών στην αρχή της κρίσης (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΔΝΤ, ΟΟΣΑ κ.λπ.), σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα θα κατέγραφε τη μεγαλύτερη ύφεση στην ΕΕ το 2020, και δεν υπάρχει λόγος να αλλάξουμε, επί του παρόντος, την εκτίμησή μας για την ετήσια πορεία του ΑΕΠ το 2020» επισήμαιναν πηγές το υπουργείου Οικονομικών.