Γώγος: ” Ελπιδοφόρα στοιχεία από το ρώσικο εμβόλιο”

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

«Κρίσιμη είναι η κατάσταση, όχι υγειονομικά, είναι κρίσιμη ως προς την περίοδο που εμφανίζεται η έξαρση της πανδημίας. Είναι ο κατάλληλος χρόνος για τον περιορισμό των κρουσμάτων, με ένταση των τεστ», επεσήμανε ο καθηγητής κ.Γώγος, κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας.

Παράλληλα τόνισε πως «χρειάζονται εμβολιασμοί για τον χειμώνα- συγκεκριμένα για τη γρίπη- παίρνοντας όμως τα μέτρα για τον κορονοϊο θα περιορίσουμε και τη διασπορά της γρίπης».

Ο καθηγητής εξήγησε πως «η έκβαση των ασθενών στην Ελλάδα είναι αρκετά καλή», ενώ υποστήριξε πως «η θνητότητα στη χώρα μας είναι αρκετά κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ». Επεσήμανε ωστόσο πως «υπάρχει μετατόπιση των ηλικιών όπου καταγράφονται κρούσματα και πρέπει να το προσέξουμε, υπάρχει μεγαλύτερη διασπορά από όσο δείχνουν τα δεδομένα. Αναγκαία τα οριζόντια μέτρα, ο ρόλος της συμμόρφωσης σημαντικός».

Για το ενδεχόμενο επαναλοίμωξης από τον κορωνοϊό – πρόσφατα καταγράφηκε περιστατικό και στη χώρα μας- ο κ. Γώγος υποστήριξε πως δεν είναι κάτι συνηθισμένο. «Δεν είναι συνηθισμένο, μπορεί να υπάρχει ανοσιακή βλάβη ή να μην αναπτυξουν τα Τ-κυτταρα ανοσιακή μνήμη. Έχει πολλές αβεβαιότητες ακόμη- μεγαλύτερη σημασία έχει για τον πληθυσμό που έχει ανοσιακή ανεπάρκεια».

Τι είπε για το ρωσικό εμβόλιο

Ο κ. Γώγος υπογράμμισε αναφερόμενος στο ρωσικό εμβόλιο Sputnik V, πως τα δεδομένα που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Lancet είναι ικανοποιητικά. «Το Lancet είναι εξαιρετικό περιοδικό. Έχουμε πολύ καλή ανοσιακή ανταπόκριση. Επομένως είναι ένα πολύ καλό εμβόλιο, αλλά περιμένουμε τη φάση 3».

Στην Ευρώπη καταγράφεται μία νέα έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού, ενώ υπήρχε ύφεση, σημείωσε σημειώνοντας ότι υπάρχει «ένα είδος νέου κύματος, δεύτερου κύματος στην Ευρώπη στο οποίο συμμετέχει και η Ελλάδα στο ίδιο πλαίσιο με τη συνολική ευρωπαϊκή επικράτεια».

Όπως εξήγησε ο καθηγητής, το φαινόμενο αυτό στην Ευρώπη φαίνεται να σχετίζεται με την άρση των περιοριστικών μέτρων και τη σχετική χαλάρωση και την έλλειψη συμμόρφωσης με τα μέτρα προστασίας, όπως είπε.

Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι παρά την αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας, το τελευταίο διάστημα το σύστημα υγείας είναι σε απόλυτη δυνατότητα να τα αντιμετωπίσει.