Καταρρέει η τουρκική λίρα – Έπεσε σε νέο χαμηλό σήμερα εν μέσω έντασης στην Αν. Μεσόγειο

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Σε νέο χαμηλό έπεσε η τουρκική λίρα σήμερα, Παρασκευή, καθώς οι επενδυτές δεν πείθονται απέναντι στις προσπάθειες της Τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας (TCMB) για την καταπολέμηση του πληθωρισμού. Παράλληλα, το τοπίο είναι ιδιαίτερα ομιχλώδες, καθώς εξακολουθεί να μαίνεται η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η λίρα έπεσε στις 7,4558 λίρες ανά δολάριο στις πρωινές συναλλαγές στο χρηματιστήριο Borsa İstanbul, σημειώνοντας απώλειες για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα. Το νόμισμα υποχώρησε λιγότερο από 0,1% στις 7,437 λίρες ανά δολάριο στις 11:08 π.μ. τοπική ώρα.

Η λίρα αποδυναμώθηκε επίσης μετά την ανακοίνωση της τουρκικής Στατιστικής Υπηρεσίας ότι ο πληθωρισμός των τιμών καταναλωτή άλλαξε λίγο τον Αύγουστο σε σύγκριση με πριν από ένα μήνα.

Ο δείκτης CPI ανέρχεται πλέον στο 11,77% ετησίως. Οι επενδυτές καλούν την τράπεζα να αυξήσει το επιτόκιο αναφοράς, που είναι τώρα στο 8,25%, για να αποδείξει ότι είναι σοβαρή να αντιμετωπίσει την αύξηση των τιμών. Οι τιμές των παραγωγών σημείωσαν άνοδο στο 11,53% από 8,33% τον Ιούλιο.

Η κεντρική τράπεζα, η οποία λέει ότι στηρίζει την οικονομική τόνωση, έχει ξοδέψει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια από τα συναλλαγματικά της αποθέματα υπερασπιζόμενη τη λίρα φέτος. Τις τελευταίες εβδομάδες, έχει ενισχύσει τη νομισματική πολιτική, αλλά απέφυγε να αυξήσει το επιτόκιο αναφοράς εν μέσω της αντίθεσης του Ερντογάν, ο οποίος αναφέρει ότι τα υψηλότερα επιτόκια στην Τουρκία είναι πληθωριστικά.

Η Τουρκία υπέστη νομισματική κρίση το καλοκαίρι του 2018, αφότου οι επενδυτές πούλησαν το νόμισμα λόγω ανησυχίας για την υπερθέρμανση της οικονομίας. Η δανειοδότηση των κρατικών τραπεζών φέτος οδήγησε σε αύξηση της ζήτησης για εισαγωγές, αναβιώνοντας τους φόβους για οικονομική αστάθεια καθώς το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών διευρύνεται.

Η κεντρική τράπεζα μείωσε τα επιτόκια από 24% τον Ιούλιο του περασμένου έτους, όταν ο Ερντογάν απέλυσε και αντικατέστησε τον κυβερνήτη της επειδή δεν υποστήριξε τις οικονομικές πολιτικές της κυβέρνησής του για την ανάπτυξη.