Κορωνοϊός: Ανησυχία για τη μεγάλη διασπορά από τους νέους – Αύξηση διασωληνωμένων

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Μεγάλη ανησυχία προκαλεί η εκτεταμένη διασπορά του κορωνοϊού σε νεαρότερες ηλικίες. Οι ειδικοί συμπεραίνουν ότι είναι αυξημένος ο αριθμός κρουσμάτων σε ηλικίες κάτω των 40 ετών και αυξάνεται η συρροή διασωληνωμένων βαρέων περιστατικών σε σχετικά νεαρότερες ηλικιακές ομάδες.

Ο προβληματισμός ενισχύεται και από την επιδείνωση στον μέσο όρο θανάτων και νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ που παρατηρείται την περίοδο 27 Αυγούστου έως 2 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την 13η έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου COVID-19.

Ωστόσο, συνεχίζεται η σταθεροποίηση στο μέσο όρο των ημερησίων κρουσμάτων, που διαμορφώνεται σε 7ήμερη κυλιόμενη βάση στα 220 κρούσματα ανά ημέρα, από 216 στην προηγούμενη έκθεση.Η σταθεροποίηση πιθανώς να οφείλεται στη λήψη μέτρων για τη χρήση της μάσκας, αλλά και στους ενισχυμένους περιορισμούς που ελήφθησαν σε περιοχές με έξαρση των κρουσμάτων.

Τα αυξημένα κρούσματα που καταγράφονται αφορούν σε μεγάλο βαθμό νεότερες ηλικίες και ασυμπτωματικούς ή ήπια συμπτωματικούς ασθενείς. Ωστόσο, παρατηρείται αύξηση στην επιβάρυνση του συστήματος υγείας συγκριτικά με την προηγούμενη έκθεση, σε ό,τι αφορά τις κλίνες ΜΕΘ/ΜΑΦ (23% πληρότητα).

Στο κόκκινο η Αττική

Τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται στην Αττική και τα υπόλοιπα βρίσκονται διάσπαρτα ανά την Ελλάδα. Τα ευρήματα της 13ης έκθεσης προόδου του Παρατηρητηρίου αναδεικνύουν μία επιδεινούμενη τάση σε σχέση με τα αποτελέσματα της προηγούμενης έκθεσης στο υγειονομικό σκέλος.

Συγκεκριμένα, διαπιστώνεται σταθεροποίηση του μέσου όρου κρουσμάτων, αλλά αύξηση των θανάτων και νοσηλευμένων σε ΜΕΘ, με μικρή μείωση του δείκτη Rt σε 0,72.