Ελληνοτουρκικά: Πυκνώνουν οι διπλωματικές διεργασίες – Στην Αθήνα ο Σαρλ Μισέλ

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Φουντώνουν οι διπλωματικές διεργασίες με φόντο τις τουρκικές προκλήσεις σε Μεσόγειο και Αιγαίο με την εβδομάδα που ξεκινά αύριο να φέρνει στο προσκήνιο νέες επαφές τόσο της ελληνικής όσο και της τουρκικής πλευράς.

Ειδικότερα, διορθωτικές εισηγήσεις αναμένεται να κάνει η ελληνική κυβέρνηση στις προτάσεις του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ για την επίτευξη ελληνοτουρκικού διαλόγου. Οι συγκεκριμένες προτάσεις συνεχίζουν να μελετώνται από τα κυβερνητικά στελέχη, τα οποία από τις πρώτες αναγνώσεις τους, έχουν εκφράσει ξεκάθαρες αντιρρήσεις με συγκεκριμένα σημεία των προτάσεων.

Πολλά λοιπόν, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open TV, θα κριθούν στο ραντεβού της Τετάρτης, όταν οι μόνιμοι αντιπρόσωποι του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες θα συνεδριάσουν και εκεί θα παρουσιαστούν από την ελληνική πλευρά οι τροποποιήσεις και οι διευκρινήσεις επί των προτάσεων Στόλτενμπεργκ.

Την ίδια νέες τηλεφωνικές επαφές αναμένεται να έχει ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ τόσο με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια όσο και με τον Τούρκο ομόλογό του, Μελβούτ Τσαβούσογλου.

Εξάλλου, ο Σαρλ Μισέλ θα αρχίσει κύκλο επισκέψεων με τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για την ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής στις 24 Σεπτεμβρίου. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αρχίζει την ερχόμενη εβδομάδα επαφές σε Αθήνα, Κύπρο κι ενδεχομένως και Άγκυρα για να προωθήσει την πρότασή του για πολυμερή διάσκεψη σχετικά με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα ανατολικότερα σύνορα της Ευρώπης.

Ο Μισέλ θέλει να αποφύγει το ενδεχόμενο να μπλοκάρει η συζήτηση και γι’ αυτό θέλει να βάλει μαζί στο τραπέζι των συζητήσεων Ελλάδα, Κύπρο, Τουρκία, αλλά και τις Γερμανία, Γαλλία για να προωθηθεί ο διάλογος και να αποφευχθούν οι κυρώσεις στην Τουρκία.

Τετ-α-τετ Δένδια με τον ΥΠΕΞ της Μάλτας

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα συναντηθεί αύριο, Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου στις 12.00, με τον Υπουργό Εξωτερικών της Μάλτας, Evarist Bartolo.

Οι συζητήσεις αναμένεται να εστιασθούν σε ζητήματα διμερούς, ευρωπαϊκού και περιφερειακού ενδιαφέροντος με έμφαση στις τρέχουσες εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, εν όψει και των κρίσιμων συζητήσεων και αποφάσεων που αναμένονται στο πλαίσιο της ΕΕ. Θα συζητηθούν επίσης η κατάσταση στη Λιβύη και το μεταναστευτικό.

Με το πέρας των συνομιλιών, θα υπογραφεί Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών για τη συνεργασία στον τομέα της διπλωματικής εκπαίδευσης.

Νέο προπαγανδιστικό βίντεο με το Oruc Reis

Ο πόλεμος νεύρων και προπαγάνδας από πλευράς Τουρκίας συνεχίζεται με νέο βίντεο του Τουρκικού Ναυτικού να αποτυπώνει τις πειρατικές ενέργειες της Άγκυρας στη Μεσόγειο.

Στο νέο βίντεο ντοκουμέντο φαίνεται ο στολίσκος που συνοδεύει το Oruc Reis στις παράνομες δραστηριότητές του στη Μεσόγειο και το Αιγαίο.

«Οι φρεγάτες και οι κορβέτες που ανήκουν στις Ναυτικές μας Δυνάμεις συνεχίζουν αποφασιστικά το καθήκον τους να συνοδεύουν / προστατεύουν το ερευνητικό πλοίο ORUÇ REİS, το οποίο συνεχίζει να εργάζεται στις περιοχές δικαιοδοσίας μας στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν θα επιτρέπεται ανομία ή εκφοβισμός στην περιοχή!», γράφουν οι Τούρκοι.

Ερντογάν: Αν δεν το καταλάβουν πολιτικά, θα το βιώσουν στο πεδίο της μάχης

Νέες πολεμικές απειλές εκτόξευσε σε βάρος της Ελλάδας ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,  κατά την ομιλία του σε εγκαίνια νοσοκομείου, αν και δηλώνει ανοιχτός στον διάλογο.

«Θα καταλάβουν σύντομα ότι η Τουρκία έχει την πολιτική, οικονομική και στρατιωτική δύναμη να διαλύσει τους χάρτες που της επιβάλλονται», τόνισε ο Ερντογάν, προσθέτοντας με νόημα: «Είτε θα το καταλάβουν πολιτικά, είτε θα το βιώσουν οδυνηρά στο πεδίο της μάχης».

Επίσης, ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία και ο τουρκικός λαός είναι προετοιμασμένοι για κάθε πιθανότητα και για κάθε αποτέλεσμα. Σε αυτό το πλαίσιο υποστήριξε ότι η Τουρκία βρίσκεται με κάθε τρόπο και εκφράζει σε όλες τις πλατφόρμες, τις συνεντεύξεις, και τα μηνύματά της ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να μοιραστεί ό,τι είναι δίκαιο.