Σε τροχιά πτώσης η βρετανική λίρα

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Σε τροχιά πτώσης βρίσκεται η βρετανική λίρα, μετά την είδηση ότι ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον ετοιμάζει νομοθετικές αλλαγές που θα ανατινάξουν τη σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και κατά πάσα πιθανότητα θα οδηγήσουν σε κατάρρευση τις διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Βρυξελλών και Λονδίνου.

Η στερλίνα “έχανε” νωρίτερα έως και 0,6% έναντι του δολαρίου, με τον επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης να φέρεται να είναι έτοιμος να δηλώσει στην ΕΕ ότι προτιμά να αφήσει τις συνομιλίες να αποτύχουν παρά να προχωρήσει σε συμβιβασμό επί ορισμένων εκ των πιο βασικών στόχων του για το Brexit.

Η λίρα υποχωρούσε κατά 0,4% στα 1,3226 δολάρια στις 10.49 π.μ. ώρα Ελλάδος τη Δευτέρα το πρωί, ενώ την ίδια ώρα υποχωρούσε επίσης κατά 0,4%, στις 89,53 πένες έναντι του ευρώ.

“Φαίνεται ότι βρισκόμαστε μόνον στην αρχή μιας επώδυνης διόρθωσης για την λίρα”, τονίζει στο πρακτορείο Bloomberg ο Valentin Marinov, επικεφαλής συναλλαγματικής στρατηγικής στην Credit Agricole, ο οποίος εκτιμά ότι η στερλίνα θα υποχωρήσει έως και στο 1,20 δολ. σε περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας και “σκληρού” Brexit την 1η Ιανουαρίου 2021.

Οι επενδυτές επιστρέφουν το βλέμμα τους στη μορφή που θα λάβει η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου (Αγγλία, Σκωτία, Ουαλία, Βόρεια Ιρλανδία) από την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά και την τελωνειακή ένωση στο τέλος του 2020, καθώς τόσο το Λονδίνο όσο και οι Βρυξέλλες αναγνωρίζουν ότι θα πρέπει να έχει επιτευχθεί συμφωνία μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου για τις εμπορικές σχέσεις των δύο μερών, προκειμένου να μην υπάρξει ανωμαλία με την έναρξη του νέου έτους στο διμερές εμπόριο.

Μια “άτακτη” αποχώρηση της Βρετανίας από την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά θα μπορούσε να εντείνει την πίεση στη βρετανική οικονομία, που ήδη παλεύει με τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η JPMorgan Chase προτείνει εξάλλου στους επενδυτές την πώληση 10ετών ομολόγων της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, η οποία θα είναι η χώρα που θα υποφέρει περισσότερο από μία “ρήξη” στις εμπορικές σχέσεις της ΕΕ με το Ηνωμένο Βασίλειο και να στραφούν στα 10ετή κρατικά ομόλογα της Γαλλίας.