Μαγιορκίνης: Υποχώρησαν τα κρούσματα κορωνοϊού κάτω των 40 ετών

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Το γεγονός ότι τα κρούσματα κορωνοϊού υποχωρούν κάτω από τα 200 ημερησίως, επεσήμανε ο επίκουρος καθηγητής του τμήματος Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ο καθηγητής, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πανδημία, ανέφερε ότι η νόσος του κορωνοϊού το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα,
δείχνει να παρουσιάζει υποχώρηση η οποία ωστόσο συνοδεύεται από ήπια αύξηση των διασωληνωμένων ασθενών.

Ο κ. Μαγιορκίνης εξήγησε ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός πως τα κρούσματα κορωνοϊού χρειάζονται περίπου 7 ημέρες για να παρουσιάσουν επιδείνωση. Αυτή λοιπόν η αύξηση ασθενών στις ΜΕΘ, αντικατοπτρίζει την ένταση της μετάδοσης του ιού πριν από 7 με 10 ημέρες.

«Είναι προφανές ότι ο αριθμός των κρουσμάτων δείχνει τάση υποχώρησης, ωστόσο υπάρχει ήπια άνοδος στον αριθμό των διασωληνωμένων. Στα θετικά στοιχεία είναι η υποχώρηση των κρουσμάτων στην ηλικία κάτω των 40. Η κατάσταση είναι αισιόδοξη αλλά δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός», είπε ο κ. Μαγιορκίνης.

Παράλληλα, εμφανίστηκε αισιόδοξος πως στους επόμενους μήνες θα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τον κορωνοϊό, ενώ αναφερόμενος στις μάσκες, είπε πως οι επιστημονικές αποδείξεις αναβαθμίζουν τη σημασία τους στην αποτελεσματικότητα του ελέγχου της πανδημίας. «Η ιατρική δεν είναι δόγμα, εξελίσσεται», τόνισε. «Η μάσκα είναι δυσάρεστη στην χρήση αλλά είναι μια μικρή θυσία για την υγεία και την οικονομία», σημείωσε ο κ. Μαγιορκίνης.