Αγορά ξηρού φορτίου: Σε χαμηλότερα επίπεδα τα μεγαλύτερα μεγέθη

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 5 λεπτά

Ιάκωβος (Jack) Αρχοντάκης Chartering broker Thenamaris (Ships Management) Inc.
Φώτιος –Ευάγγελος Καρλής Market Analyst

Η Ινδονησία ενισχύει την εθνική παραγωγή νικελίου με την προσθήκη νέων μονάδων τήξης. Με την ολοκλήρωση και προσθήκη των μονάδων αυτών, η Ινδονησία θα φτάσει τις 36, τριπλασιάζοντας την παραγωγή της. Μέχρι τότε όμως, είναι σε ισχύ ο περιορισμός των εξαγωγών της Ινδονησίας, στον οποίο προχώρησε, από την αρχή του έτους, στα πλαίσια των ενεργειών για στήριξη του βιομηχανικού της κλάδου.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η οικονομία της Ινδονησίας στηρίζεται στις εξαγωγές μεταλλευμάτων και ύστερα από την απόφαση αυτή βυθίζονται οι εξαγωγές νικελίου στην Κίνα, οι οποίες κατά το 1ο 7μηνο του έτους σημείωσαν πτώση 30%. Ωστόσο, μέρος των αναγκών της Κίνας σε νικέλιο θα καλυφθούν από τις Φιλιππίνες, οι οποίες αναμένουν να σημειώσουν αύξηση στις εξαγωγές τους.

Από την παραπάνω πολιτική αναμένεται να επηρεαστεί περισσότερο η αγορά των Supramaxes, αν και η άνοδος του εμπορίου βωξίτη και σιδηρομεταλλεύματος από Ινδονησία και Ινδία, πολύ πιθανόν να αποτρέψουν την επερχόμενη πτώση λόγω νικελίου.

Ως προς το γενικό δείκτη ναυλαγοράς BDI, είδαμε πτώση την τελευταία εβδομάδα, κατά 126 μονάδες, σε σχέση με την προηγούμενη Παρασκευή. Έτσι, έκλεισε την Παρασκευή, 4 Σεπτεμβρίου, στις 1362 μονάδες.

Ας δούμε πως κινήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα η αγορά ξηρού φορτίου ανά μέγεθος πλοίου:

Ξεκινώντας από τα CAPEs, η αγορά του Ειρηνικού συνέχισε σε χαμηλότερα επίπεδα (σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο), καθώς οι τυφώνες δημιούργησαν πολλά προβλήματα στα κινέζικα λιμάνια. Επίσης, η μειωμένη κινητικότητα των ανθρακωρύχων της Αυστραλίας είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί η προσφορά πλοίων. Ωστόσο, η εμφάνιση κάποιων φορτίων άνθρακα συγκράτησε την πτώση των ναύλων. Έτσι, τα επίπεδα των ναύλων στη διαδρομή Αυστραλία -Κίνα (C5) μειώθηκαν στα 7-7,5$/tn, την προηγούμενη εβδομάδα.

Στην πλευρά του Ατλαντικού, η αγορά ξεκίνησε υποτονικά, για ακόμα μία εβδομάδα. Ο Βόρειος Ατλαντικό εμφάνισε καλύτερη εικόνα από το Νότιο, αφού υπήρξαν κάποια φορτία άνθρακα στο Β. Ατλαντικό με τελικό προορισμό την Ασία. Αντιθέτως, ο Νότος δέχθηκε πιέσεις από την αυξημένη διαθέσιμη χωρητικότητα. Έτσι, οι ναύλοι για τα ταξίδια από Βραζιλία προς την Κίνα κινήθηκαν στα 16-16,6 $/tn, κατά μ.ο. (για τη διαδρομή C3 και αναλόγως την ημερομηνία ταξιδίου), ενώ οι ναύλοι από την Ευρώπη προς την Ασία υποχώρησαν στα $ 32,5-33,2 Κ/ημέρα (για τη διαδρομή C9) και τα Υπερατλαντικά κυκλικά ταξίδια στα $ 14-14,5 Κ/ημέρα (για τη διαδρομή C8).

Σχετικά με τα Kamsarmaxes στον Ατλαντικό, η αγορά της ECSA συνέχισε με μειωμένη κινητικότητα την προηγούμενη εβδομάδα. Ο όγκος των φορτίων ήταν ισχνός, ενώ μειώθηκαν και τα επίπεδα των ναύλων για ναυλώσεις περιόδου. Οι ναύλοι για τα ταξίδια προς την Ασία έκλεισαν στα $ 12,5-13,5Κ/ημέρα (με παράδοση στην Ασία). Στο Β. Ατλαντικό, η αγορά εμφάνισε δύο πρόσωπα. Από τη μία πλευρά, ο Αμερικάνικος κόλπος που συνέχισε να πέφτει, χωρίς πολλές ευκαιρίες απασχόλησης και από την άλλη, η Μαύρη Θάλασσα και η Βαλτική που παρέμειναν σταθερές, με ικανοποιητικό όγκο φορτίων. Οι ναύλοι για τα ταξίδια από τον Αμερικάνικο Κόλπο προς την Άπω Ανατολή έφτασαν στα $ 22-23,5Κ/ημέρα (παράδοση στην Ευρώπη) και από τη Β. Ευρώπη προς την ίδια κατεύθυνση στα $ 21-22,5Κ /ημέρα.

Από την άλλη πλευρά, στην Ασία η αγορά υποχώρησε με την Αυστραλία και την Ινδονησία να παρουσιάζει μειωμένο όγκο φορτίων. Αντιθέτως, η περιοχή του NOPAC ξεχώρισε. Παράλληλα, οι κακές καιρικές συνθήκες και οι περιορισμοί στις αλλαγές πληρωμάτων συνέχισαν να προκαλούν πονοκέφαλο στους πλοιοκτήτες. Οι ναύλοι για κυκλικά ταξίδια στη Ν.Α. Ασία κινήθηκαν στα $ 13-14Κ /ημέρα.

Για τα SUPRAMAXes-ULTRAMAXes στη Ν.Α. Ασία, την προηγούμενη εβδομάδα, η αγορά παρουσίασε αυξητικές τάσεις, με οδηγό την περιοχή της Αυστραλίας. Οι ναύλοι των SMXs για ταξίδια μεταξύ Ν.Α. Ασίας και Άπω Ανατολής αυξήθηκαν στα 12-13Κ/ημέρα. Η αγορά της Άπω Ανατολής ήταν ανοδική. Μπορεί η Κίνα να κινήθηκε σε χαμηλά επίπεδα ωστόσο οι υπόλοιπες διαδρομές παρείχαν περισσότερες ευκαιρίες, ενώ αρκετά ήταν και τα φορτία νικελίου. Συγκεκριμένα, οι ναύλοι των SMXs για κυκλικά ταξίδια στην Άπω Ανατολή μειώθηκαν στα $ 7,5-8,5Κ/ημέρα, για κυκλικά ταξίδια στο NOPAC αυξήθηκαν στα $ 9,5-10,5Κ/ημέρα και τα ταξίδια της επιστροφής (BH) στα $ 2,5-3,5Κ/ημέρα.

Στον Αραβικό Κόλπο και την Δυτ. Ινδία, η αγορά υποχώρησε, αφού η χωρητικότητα διατηρήθηκε στα ίδια επίπεδα και η ζήτηση περιορίστηκε. Επίσης, η χειρότερη εικόνα της Ν. Αφρικής (σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα) δεν άφησε πολλά περιθώρια στους πλοιοκτήτες, οι οποίοι στράφηκαν σε ναυλώσεις μεγαλύτερης διάρκειας ή περιόδου. Οι ναύλοι των SMXs για ταξίδια στην Άπω Ανατολή μειώθηκαν στα $ 16,5-17,5Κ/ημέρα (από Αραβικό Κόλπο (AG) –Δυτική Ινδία (WCI)), για σύντομα ταξίδια μεταξύ Αραβικού Κόλπου –Δυτικής Ινδίας στα $ 12,5-14Κ/ημέρα και τα ταξίδια προς τη Μεσόγειο στα $ 5-6Κ/ημέρα.

Στον Ατλαντικό, και ειδικά στον Αμερικάνικο κόλπο, η αγορά επηρεάστηκε από τον τυφώνα, αφού σημειώθηκαν καθυστερήσεις τόσο στα πλοία, όσο και στα φορτία. Οι ναύλοι των SMXs για τα Υπερατλαντικά ταξίδια έπεσαν στα $ 14,5-15,5Κ/ημέρα και προς την Ασία στα $ 23,5-24,5Κ /ημέρα. Η αγορά της ECSA συνέχισε υπό πίεση, αφού η δραστηριότητα ήταν περιορισμένη. Επίσης, έχει αυξηθεί ο αριθμός των πλοίων που είναι καθοδόν προς την περιοχή. Οι ναύλοι των SMXs για ταξίδια προς την Ν.Α. Ασία-Κίνα υποχώρησαν στα $ 14-15Κ/ημέρα + 400-500Κ$ ΒΒ και για τα Υπερατλαντικά ταξίδια (Μεσόγειο / Ευρώπη) στα $ 16,5-17,5Κ/ημέρα (APS Recalada).

Στην Ευρώπη, η αγορά ύστερα από ένα διάστημα ανόδου, έδειξε σημάδια κόπωσης. Προς το τέλος της εβδομάδας, η προσφερόμενη χωρητικότητα αυξήθηκε, ωστόσο τα φορτία με παλιοσίδερα και λιπάσματα συγκράτησαν τη ναυλαγορά. Οι ναύλοι των SMXs για τα κυκλικά-τοπικά ταξίδια μειώθηκαν στα $ 14-15Κ /ημέρα, για ταξίδια με SCRAP φορτία προς τη Μεσόγειο στα $ 16-17Κ /ημέρα, ενώ προς την Ασία στα $ 23-24Κ /ημέρα. Η αγορά στη Μεσόγειο συνέχισε χωρίς ιδιαίτερη κινητικότητα και μόνο προς το τέλος της εβδομάδας πραγματοποιήθηκαν κάποιες συζητήσεις, αλλά σε χαμηλότερα επίπεδα. Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι ένα SMX για ταξίδι από τη Μεσόγειο /Μαύρη Θάλασσα προς την Ασία έκλεινε στα $ 23-24Κ/ημέρα (παράδοση Canakkale /Μαύρη Θάλασσα), προς τον Αμερικάνικο Κόλπο (USG) στα $ 10,5-11,5Κ/ημέρα και μέσα στη Μεσόγειο στα $ 12-13Κ/ημέρα.