Δεύτερη νύχτα αγωνίας στη Μόρια – Νέα φωτιά στο ΚΥΤ

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Νέες φωτιές σε δύο διαφορετικά σημεία του καμπ ξέσπασε στη Μόρια μετά τον προχθεσινό πύρινο όλεθρο που κατέκαψε το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων και μεταναστών.

Η νέα εστία φωτιάς ξέσπασε λίγο μετά τις επτά το απόγευμα πίσω από το ΚΥΤ, ενώ η κατάσταση από τους καπνούς και το καμένο πλαστικό ήταν αποπνικτική.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κάηκαν σκηνές που δεν είχαν καεί και οικογένειες τρέχουν άρον άρον με τα μωρά στην αγκαλιά τους να σωθούν από τις φλόγες.

Στο σημείο βρίσκονταν πυροσβεστικές δυνάμεις και δυνάμεις του στρατού προκειμένου να στήσουν σκηνές για τους πρόσφυγες, ωστόσο ξέσπασε φωτιά η οποία εξαπλώθηκε λόγω των εύφλεκτων υλικών που υπάρχουν.

Η νέα φωτιά στο ΚΥΤ της Μόριας καταστρέψε ό,τι δεν είχε καεί και το σκηνικό της προηγούμενης νύχτας επαναλαμβάνεται.

Μετανάστες και πρόσφυγες εγκαταλείπουν την περιοχή μαζί με τις οικογένειες και τα υπάρχοντά, ενώ η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική. Οι άνθρωποι αυτοί, οι οποίοι έχουν μείνει άστεγοι, έχουν εγκατασταθεί κατά μήκος του δρόμου Μυτιλήνης – Παναγιούδας, ή στην είσοδο της πόλης στον Καρά Τεπέ, καθώς και στα δάση και τα χωράφια στη γύρω περιοχή.

Οι πρόσφυγες είχαν ανάψει φωτιές στα χωράφια όπου έχουν εγκατασταθεί.

Ο δρόμος προς το Καρά Τεπέ φρουρείται από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες απώθησαν με δακρυγόνα και χημικά μεγάλη ομάδα προσφύγων που κινείτο προς τη Μυτιλήνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ένταση έχει εκτονωθεί με τους πρόσφυγες να κοιμούνται σε πεζοδρόμια στη Μόρια και στις σκηνές που έχουν στηθεί στα δύο πρώην στρατόπεδα, όπου φιλοξενούνται προσωρινά. Υπό έλεγχο είναι και η φωτιά στον καταυλισμό.

Κοινοτάρχης Μόριας: Σε καλύτερη κατάσταση η φωτιά – Ο κόσμος επιθυμεί λύση

Νωρίτερα χθες, o κοινοτάρχης Μόριας Γιάννης Μαστρογιάννης ανέφερε ότι η νύχτα προβλέπεται να είναι δύσκολη – λόγω και της φωτιάς στο ΚΥΤ όσο και των επεισοδίων στο Καρά Τεπέ.

«Η φωτιά είναι σε καλύτερη κατάσταση, καίει ό,τι έχει απομείνει», σημείωσε.

Σήμερα  αναμένονται να φτάσουν τα δύο αρματαγωγά πλοία, καθώς και το πλοίο της Blue Star που θα φιλοξενήσουν. Ωστόσο, ο κ. Μαστρογιάννης αναφέρει ότι δεν είναι δυνατόν να χωρέσουν και οι 12.000 στα πλοία αυτά.

Όπως επισημαίνει, οι κάτοικοι της Λέσβου είναι ανάστατοι και κουρασμένοι από την κατάσταση με το προσφυγικό και επιθυμούν διακαώς λύση. Το σίγουρο είναι ότι δεν θέλουν να χτιστούν νέες δομές στο νησί τους.