Μ. Βρετανία: Έκλεισε” επί της αρχής η εμπορική συμφωνία με την Ιαπωνία – Η πρώτη μετά το Brexit

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Ηνωμένο Βασίλειο και Ιαπωνία ανακοίνωσαν την πετυχημένη έκβαση των διαπραγματεύσεων, οι οποίες οδήγησαν σε συμφωνία επί της αρχής για την εμπορική συμφωνία και χαρακτηρίζεται ως η πρώτη επιτυχία του Λονδίνου στο πεδίο του διεθνούς εμπορίου μετά την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου χαιρέτισε αυτή τη συμφωνία ως “ιστορική στιγμή” και έρχεται σε ένα χρονικό σημείο κατά το οποίο η Βρετανία παλεύει να καταλήξει σε συμφωνία με την ΕΕ, τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της για την νέα εποχή που ξεκινά από την 1η Ιανουαρίου 2021.

Το υπουργείο Διεθνούς Εμπορίου του Η.Β. ανέφερε ότι οι βρετανικές επιχειρήσεις θα απολαμβάνουν καθεστώς ελεύθερου εμπορίου χωρίς δασμούς για το 99% των εξαγωγών τους προς την Ιαπωνία. Συμπλήρωσε δε ότι με την εφαρμογή της συμφωνίας το διμερές εμπόριο θα διαμορφωθεί στα 15,2 δισ. στερλίνες (19,5 δισ. ευρώ) σε ετήσια βάση.

Το κείμενο της συμφωνίας θα περιλαμβάνει διατάξεις σχετικές με την ψηφιακή οικονομία και τα δεδομένα που “θα πηγαίνουν πολύ πιο μακριά” σε σχέση με την υπάρχουσα εμπορική συμφωνία ΕΕ – Ιαπωνίας, τονίζουν οι Βρετανοί, επιτρέποντας “την ελεύθερη ροή δεδομένων, διατηρώντας παράλληλα τα υψηλά στάνταρντς προστασίας των προσωπικών στοιχείων”.

Η προκαταρκτική συμφωνία, για την οποία θα χρειαστεί η έγκριση τόσο του βρετανικού όσο και του ιαπωνικού κοινοβουολίου, είναι προγραμματισμένο να τεθεί σε εφαρμογή στα τέλη του 2020.

“Πρόκειται για ιστορική στιγμή για το Η.Β. και την Ιαπωνία ως η πρώτη μας μεγάλη εμπορική συμφωνία μετά το Brexit”, ανέφερε η Liz Truss, υπουργός Διεθνούς Εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου, σε δήλωσή της.

“Από στρατηγική άποψη, η συμφωνία είναι ένα σημαντικό βήμα προς την ένταξή μας στο μπλοκ της Συνεργασίας των Δύο Πλευρών του Ειρηνικού και την τοποθέτηση της Βρετανίας στο επίκεντρο ενός δικτύου σύγχρονων συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου με φίλους και συμμάχους με τους οποίους μοιραζόμαστε ανάλογες αντιλήψεις”, πρόσθεσε.

Ιαπωνικές εταιρίες με μεγάλες επενδύσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως η Nissan και η Hitachi, θα ευνοηθούν από τους μειωμένους δασμούς σε εξαρτήματα που προέρχονται από την Ιαπωνία καθώς και από τον εναρμονισμό των ρυθμιστικών κανόνων και διαδικασιών, σύμφωνα με την ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός του Η.Β. Μπόρις Τζόνσον είχε αναφέρει νωρίτερα εντός του 2020 ότι η Βρετανία θα μπορούσε να εξελιχθεί στον “σούπερμαν” του παγκόσμιου εμπορίου, κλείνοντας συμφωνίας με δικούς της όρους μετά την έξοδό της από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επικριτές, ωστόσο, της ατζέντας Τζόνσον περί “παγκόσμιας Βρετανίας” θεωρούν ότι τέτοιες συμφωνίες με διάφορες χώρες ανά τον κόσμο είναι δύσκολο να αντικαταστήσουν τις χαμένες βρετανικές εξαγωγές προς την ΕΕ στην περίπτωση που τελικώς δεν επιτευχθεί εμπορική συμφωνία μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών.