Μυτιλήνη: Στους δρόμους οι μετανάστες – Σε νεκροταφείο κοιμούνται οικογένειες που διέμεναν στη Μόρια

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Σε κατάσταση συναγερμού εξακολουθεί να βρίσκεται η Μυτιλήνη μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές των τριών προηγούμενων ημερών στο Κέντρο Υποδοxής και Ταυτοποίησης προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια.

Τα τοπικά Μέσα κάνουν λόγο για «καζάνι που βράζει» και εκφράζουν φόβους περαιτέρω έντασης, ενώ τις τελευταίες ώρες οι αστυνομικές δυνάμεις στο νησί ενισχύονται συνεχώς. Την Παρασκευή το πρωί κατέφτασαν στη Μυτιλήνη οχτώ νέες διμοιρίες των ΜΑΤ καθώς και δύο «αύρες» της αστυνομίας.

Πάνω από 10.000 μετανάστες πέρασαν τη νύχτα στην ύπαιθρο, όπως άλλωστε και τις δύο προηγούμενες. Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες έφτιαξαν πρόχειρα καταφύγια κάτω από δέντρα, ενώ παιδιά κοιμήθηκαν μέχρι και δίπλα σε κάδους απορριμμάτων.

Ορισμένοι πρόσφυγες μάλιστα βρήκαν καταφύγιο σε παρακείμενο νεκροταφείο, καθώς εκεί υπάρχει βρύση με νερό, και τα παιδιά κοιμούνται πάνω στους τάφους.

Οι προσπάθειες επαναδημιουργίας του καταυλισμού κρίνονται δύσκολες, καθώς πυροδοτούνται συνεχώς νέες εστίες πυρκαγιών. Την Πέμπτη, κάτοικοι της γύρω περιοχής, υπό την αιγίδα του δημάρχου Μυτιλήνης, Στρατή Κύτελη, αλλά και άλλων τοπικών παραγόντων σχημάτισαν μπλόκα στις οδικές οδούς προκειμένου να αποτρέψουν την επαναδημιουργία του ΚΥΤ.

Η αστυνομία εξακολουθεί να αποτρέπει την προώθηση των μεταναστών στην ενδοχώρα υπό το φόβο μιας υγειονομικής εκτροπής λόγω κορωνοϊού αφού, όπως είναι γνωστό, 35 άνθρωποι από το ΚΥΤ βρέθηκαν θετικοί και κανείς τους δεν βρίσκεται σε απομόνωση, καθώς χάθηκαν τα ίχνη τους μετά τα επεισόδια.

Την Πέμπτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, απεύθυνε μήνυμα προς όσους θεωρούν ότι καίγοντας τον καταυλισμό θα συνεχίσουν το ταξίδι τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

«Τους λέμε ότι δεν κατάλαβαν. Ό,τι έχουν στο μυαλό τους να το ξεχάσουν. Κάποιοι δεν σέβονται τη χώρα που τους φιλοξενεί. Και πασχίζουν να αποδείξουν ότι δεν ψάχνουν ‘διαβατήριο’ για μια καλύτερη ζωή. Αντίθετα, εκμεταλλεύονται κάθε αφορμή για να πυρπολήσουν κάθε λύση. Και τελικά να διαιωνίζουν το πρόβλημα».