Κοζάνη: Προχωρά το κυβερνητικό σχέδιο για εργοστάσια επεξεργασίας απορριμάτων

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

«Εσείς δείχνετε τον δρόμο στο θέμα της ορθολογικής διαχείρισης των απορριμμάτων στην χώρα», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, απευθυνόμενος στους δημάρχους και τα στελέχη της ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ κατά την επίσκεψη του στις εγκαταστάσεις του νέου εργοστασίου διαχείρισης απορριμμάτων στην Κοζάνη.

Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο Περιβάλλοντος θα υποστηρίξουν με όλες τους τις δυνάμεις το όραμα και το σχέδιο που έχει η ΔΙΑΔΥΜΑ για την ίδρυση και δημιουργία πάρκου κυκλικής οικονομίας, ένα όραμα «που ταιριάζει με τους στόχους της κυβέρνησης, αλλά και τις προτεραιότητες που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, επισήμανε ότι -με βάση το σχέδιο που έχει καταρτιστεί- το επόμενο διάστημα «θα δημιουργηθούν 17 αντίστοιχα εργοστάσια διαλογής και επεξεργασίας απορριμμάτων σε όλη την Ελλάδα» και πρόσθεσε ότι ο στόχος που έχει τεθεί «είναι τέτοιες μονάδες να δημιουργηθούν σε κάθε σημείο της χώρας».

«Δεν θα υπολογίσουμε το πολιτικό κόστος»

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών για την εγκατάσταση μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων στα γεωγραφικά τους όρια, ξεκαθάρισε ότι «η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην υλοποίηση του σχεδίου της, χωρίς να υπολογίσει το πολιτικό κόστος».

Διαπίστωσε ότι «η Ελλάδα έχει μείνει πολύ πίσω σε σχέση με την Ευρώπη στη διαχείριση των απορριμμάτων» και υπογράμμισε ότι «από το επόμενο ΕΣΠΑ, η Ευρώπη θα κλείσει τον κύκλο χρηματοδότησης των εργοστασίων επεξεργασίας απορριμμάτων, άρα πρέπει να προλάβουμε έχουμε “ηράκλειο” έργο μπροστά μας», κατέληξε.

Πάρκο Κυκλικής Οικονομίας

Ο κ. Χατζηδάκης έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον στη δημιουργία του πάρκου Κυκλικής Οικονομίας της ΔΙΑΔΥΜΑ που θα περιλαμβάνει μονάδα ανακύκλωσης φωτοβολταϊκών πάνελ, μονάδα εξευγενισμού πλαστικού, ανακύκλωσης ρούχων, βιοδιυλιστήριο και μονάδα ανακύκλωσης επικίνδυνων υλικών, όπως ο αμίαντος, τονίζοντας ότι θα υπάρξει θερμή υποστήριξη από την κυβέρνηση. «Είμαστε στην ίδια πλευρά, είμαστε μαζί σας σε αυτή την προσπάθεια» σημείωσε και ανακοίνωσε ότι «το επόμενο διάστημα θα υπάρξει υπουργική απόφαση που θα υποχρεώνει τους ιδιοκτήτες των μονάδων παραγωγής ΗΕ από φωτοβολταϊκά πάνελ να ανακυκλώνουν τα πάνελ μετά την παρέλευση του χρόνου ζωής τους».

Ο υπουργός ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου ΕΠΑΔΥΜ ΑΕ, όπου ενημερώθηκε από τον διευθυντή Νίκο Περδικάρη για τις ετήσιες δυνατότητες επεξεργασίας και πως στη συγκεκριμένη μονάδα επεξεργάζονται τα απορρίμματα της Κέρκυρας και του Αιγίου.

Στην Ακρινή

Νωρίτερα, επισκέφθηκε την Ακρινή Κοζάνης -ένα χωριό που από το 2011 και εξαιτίας των περιβαλλοντικών προβλημάτων, αφού είναι περικυκλωμένο από τις αποθέσεις των ορυχείων της ΔΕΗ, αποφασίστηκε με νόμο του κράτους η μετεγκατάστασή του. Οι κάτοικοι επεσήμαναν στον υπουργό ότι ο νόμος που ψηφίστηκε το 2011 από την ελληνική Βουλή δίδει περιθώριο 10 ετών για την ολοκλήρωση της μετεγκατάστασης και το περιθώριο λήγει τον Μάρτιο του 2021. Από την πλευρά του, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι «θα σεβαστούμε τους νόμους του κράτους και ταυτόχρονα θέλουμε να σεβαστούμε τη γνώμη των κατοίκων, των ανθρώπων της αυτοδιοίκησης και γι’ αυτό είμαστε εδώ για να τους ακούσουμε, να ανταλλάξουμε απόψεις πριν από την πλευρά μας πούμε οτιδήποτε».

Τέλος, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας επισκέφθηκε την λίμνη Πολυφύτου και στη συνέχεια ξεναγήθηκε σε οινοποιία της περιοχής του Αμύνταιου Φλώρινας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ