Telegraph: βαρύς χειμώνας για τους επιχειρηματίες της Μυκόνου

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 5 λεπτά

Ο Σεπτέμβριος είναι συνήθως ο χρόνος κατά τον οποίο οι μεγάλοι επενδυτές έρχονται στη Μύκονο. Καθώς οι «άνθρωποι των πάρτι» επιστρέφουν σπίτι, δισεκατομμυριούχοι από όλο τον κόσμο φτάνουν στο νησί για να απολαύσουν τον ήλιο στο τέλος του καλοκαιριού, πραγματοποιώντας μία πιο «ιδιωτική» απόδραση.

Όχι όμως φέτος. Καταστηματάρχες, ιδιοκτήτες μπαρ και εστιατορίων και ξενοδόχοι της Μυκόνου περιμένουν απλά να «κλείσει» η καλοκαιρινή σεζόν στο τέλος του μήνα. Πρόκειται για μία τουριστική περίοδο που δεν θύμισε σε τίποτα αυτές των προηγούμενων ετών.

Η έξαρση της πανδημίας του Covid-19 στο ξεκίνημα της φετινής σεζόν, τα ειδικά περιοριστικά μέτρα και τα κρούσματα σε τουριστικά θέρετρα του νησιού έδωσαν το στίγμα της πιο δύσκολης τουριστικής περιόδου των τελευταίων ετών. Τώρα, μετά την απόφαση της Μεγάλης Βρετανίας να βάλει σε καραντίνα όσους επιστρέφουν από επτά Ελληνικά νησιά (ανάμεσα τους και η Μύκονος), το «νησί των ανέμων» θα πρέπει να αγωνιστεί να επιβιώσει.

«Υπολογίζω ότι ο αριθμός των επισκεπτών έχει μειωθεί από περίπου 120.000 το μήνα σε 20.000. Οι επισκέπτες στο κατάστημα μας στη Μικρή Βενετία έχουν μειωθεί σε τέτοιο σημείο που μέχρι το τέλος του μήνα, δεν θα αξίζει να το κρατάμε ανοιχτό», τόνισε η Μαρία Ράμπια, ιδιοκτήτρια του καταστήματος Mykonos Sandals.

Η κατάσταση ήταν ήδη δύσκολη για τους ιδιοκτήτες μικρών τοπικών επιχειρήσεων στο νησί των Κυκλάδων, οι οποίοι είχαν τα τελευταία χρόνια να ανταγωνιστούν καταστήματα μεγάλων σχεδιαστών που «εισέβαλαν» στα σοκάκια της Μυκόνου. Η Μαρία δημιούργησε μία ιστοσελίδα για να καταφέρει να ανταγωνιστεί αυτά τα καταστήματα και στέλνει χειροποίητα διακοσμημένα σανδάλια σε όλο τον κόσμο.

Αν και αυτή της η κίνηση την βοήθησε εν μέσω πανδημίας, ανησυχεί ιδιαίτερα για το μέλλον. « Οι παραλίες ήταν ένας παράδεισος για τους ντόπιους τον Μάιο -ήταν σαν να γυρνάμε στη δεκαετία του ’70- αλλά μόνο οι συνταξιούχοι θα είναι χαρούμενοι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Η επόμενη χρονιά πρέπει να είναι καλύτερη».

Σε μία κανονική τουριστική σεζόν, τα κλαμπ και τα beach bar του νησιού θα χρέωναν αστρονομικά πόσα μόνο για τις ξαπλώστρες. Ωστόσο τα καταστήματα στη Μύκονο φαίνεται να αναγκάζονται να αλλάξουν τακτική. «Σε κάποιες από τις παραλίες που γίνονται πάρτι, μπορείς να πάρεις μία ομπρέλα για 20 ευρώ με τον καφέ να συμπεριλαμβάνεται στο “πακέτο”, αντί για 150 ευρώ», αποκαλύπτει η Μαρία.

H Ολγα Παυλίδη, ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου Flaskos Suites στον Αγιο Στέφανο φαίνεται να συμφωνεί. «Οι ξαπλώστρες είναι δωρεάν από τις 5 το απόγευμα εδώ. Σε άλλα μέρη, σου επιτρέπουν να έχεις μία ξαπλώστρα δωρεάν εάν παραγγείλεις φαγητό», αναφέρει.

Ενώ τα μεγάλα ξενοδοχεία παρέμειναν κλειστά καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, τα μικρότερα ξενοδοχειακά θέρετρα φαίνεται να αντεπεξήλθαν καλύτερα. Το Flaskos suites είναι μία «οικογενειακή επιχείρηση», ενώ οι 14 σουίτες του είχαν τα δικά τους μπαλκόνια και έτσι η Όλγα κατάφερε να προσαρμοστεί ευκολότερα στα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Παρόλα αυτά, η φετινή χρόνια είναι πολύ διαφορετική από αυτή του 2019, η οποία αποτέλεσε μία περίοδο «άνθησης». «Έχουμε χάσει τέσσερις μήνες κρατήσεων – από τον Μάρτιο έως τον Μάιο και πιθανότατα και τον Οκτώβριο. Οι Βρετανοί αρχίζουν να ακυρώνουν τη διαμονή τους στον Σεπτέμβριο. «Οι περιορισμοί καραντίνας είναι άδικοί καθώς δεν υπήρξαν θάνατοι ούτε κανένας σοβαρά άρρωστος από τον Covid-19 στο νησί», δηλώνει η Όλγα.

«Είμαστε γεμάτοι από όταν ανοίξαμε ξανά, όμως είναι όλες κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Επιπλέον, έπρεπε να μειώσουμε τη χωρητικότητα κατά τουλάχιστον 30%». Εξέφρασε επίσης την ανησυχία της για τους νέους κατοίκους του νησιού, λέγοντας ότι τουλάχιστον 2.000 από αυτούς έχασαν τις δουλειές τους φέτος το καλοκαίρι.

Με την επανεκκίνηση των πτήσεων προς το «νησί των ανέμων» τον Ιούλιο, τουρίστες άρχισαν να «συρρέουν» αρκετά γρήγορα, όμως οι αυστηροί περιορισμοί που τέθηκαν στα μέσα Αυγούστου λόγω κρουσμάτων COVID-19 μετέβαλαν γρήγορα το σκηνικό. «Είναι το “νησί των πάρτι” όμως δεν υπήρξαν καθόλου πάρτι, όμως οι επισκέπτες απόλαυσαν μία πιο χαλαρή ατμόσφαιρα και τη μείωση του πλήθους», καταλήγει η Ολγα.

Πίσω στην παλιά πόλη, οι ιδιοκτήτες μπαρ και εστιατορίων φαίνεται να υποφέρουν από την πτώση στις συναλλαγές, η οποία προκλήθηκε τόσο από την πανδημία όσο και από των ανταγωνισμό πολυτελών θέρετρων όπως το Super Paradise.

«Τα τελευταία χρόνια υπήρξε μία πρόκληση και έπρεπε να προσαρμοστούμε και να συνεχίσουμε. Είχαμε συνήθως τέσσερα ανοιχτά επίπεδα και τώρα λειτουργεί μόνο η εξωτερική μας βεράντα, ενώ συνηθίζαμε να απασχολούμε 35 άτομα το καλοκαίρι, και τώρα μόνο 5», λέει ο Δημήτρης Βιγλιάρης, ιδιοκτήτης του μπαρ Veranda στη Μικρή Βενετία.

Ένας άλλος επιχειρηματίας του νησιού, ο Απόλλων Βούλγαρης, ιδιοκτήτης του εστιατορίου Captains στην παραλία της Μυκόνου, τονίζει την αρνητική επίδραση που είχε η απόφαση της Βρετανικής κυβέρνησης να θέσει σε καραντίνα όσους επιστρέφουν από τη Μύκονο.

«Η ανακοίνωση της Βρετανικής Καραντίνας είχε μεγάλη επίδραση στους επισκέπτες μας. Υπήρχαν άνθρωποι που ήθελαν να φύγουν την επόμενη μέρα. Κανείς δεν κατηγόρησε την Ελλάδα ή τη Μύκονο, όλοι κατηγόρησαν τη Βρετανική κυβέρνηση και μας είπαν ότι αυτοί δεν έκαναν τη δουλειά τους σωστά», τονίζει ο κ. Βούλγαρης.

Όμως η σεζόν δεν ήταν όσο ζοφερή φοβόταν στην αρχή. «Ήταν μία “μισο-αξιοπρεπής” σεζόν και αυτό ήταν το καλύτερο που κάποιος στη Μύκονο θα μπορούσε να ελπίζει. Ο Ιούνιος ήταν κακός για το ηθικό -κανένας δεν έχει δει ποτέ καλοκαίρι χωρίς επισκέπτες- όμως αυτοί άρχισαν τελικά να εμφανίζονται. Ιούλιος και Αύγουστος ήταν ‘δραστήριοι’ και μερικές μέρες έμοιαζαν ακόμη και με μία κανονική σεζόν», προσθέτει.

Όλοι οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων στη Μύκονο μίλησαν στο Telegraph Travel για το ίδιο ακριβώς πράγμα: θα είναι ένας δύσκολος χειμώνας. Ωστόσο, παραμένουν αισιόδοξοι ότι ο αριθμός των τουριστών θα αυξηθεί το επόμενο έτος.

«Στο Flaskos Suites και παντού στη Μύκονο εργαζόμαστε σκληρά για να κάνουμε τους επισκέπτες να αισθάνονται ασφαλείς. Αρχίζουμε να λαμβάνουμε κρατήσεις για το επόμενο έτος. Οι άνθρωποι χρειάζονται διακοπές – είναι μία ψυχική ανάγκη. Μέχρι τον επόμενο χρόνο, δεν θα φοβόμαστε τόσο τα ταξίδια και οι άνθρωποι θα ξέρουν πως να ζούν με τις νέες συνθήκες», περιγράφει η Όλγα.

«Το πάρτι για τη Μύκονο δεν έχει τελειώσει ακόμη».

Πηγή: The Telegraph