Άνοιγμα σχολείων: Πώς θα ανοίξουν – Σε ποια δεν θα χτυπήσει το κουδούνι

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς χτυπάει τη Δευτέρα, στις 8:15 το πρωί, υπό τις ιδιαίτερες συνθήκες του κορωνοϊού και των επακόλουθων μέτρων προφύλαξης και πρόληψης κατά της διασποράς που έχουν ληφθεί.

«Τα σχολεία θα ανοίξουν αύριο και θα είναι όλα έτοιμα», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου από τη Θεσσαλονίκη, τονίζοντας την απαραίτητη χρήση μάσκας και προσθέτοντας ότι «είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε εκκρεμότητα».

Η έναρξη της σχολικής χρονιάς περιλαμβάνει τον καθιερωμένο αγιασμό, με την πιστή τήρηση των μέτρων, ενώ αμέσως μετά οι μαθητές θα ακολουθήσουν το εξής πρόγραμμα:

  • Επεξήγηση και συζήτηση όλων των μέτρων προστασίας και πρόληψης βάσει των σχετικών οδηγιών του ΕΟΔΥ
  • Διανομή μάσκας και ατομικού δοχείου / παγουριού ανά μαθητή
  • Διανομή των βιβλίων της νέας σχολικής χρονιάς ανά μαθητή
  • Ενημέρωση για το ωρολόγιο πρόγραμμα της εβδομάδας.

Στη νέα πραγματικότητα, στην οποία θα πρέπει να προσαρμοστούν παιδιά και εργαζόμενοι, περιλαμβάνονται τα αντισηπτικά και οι μάσκες. Ιδιαίτερα για τις μάσκες, οι οποίες έχουν βρεθεί στο επίκεντρο, από το υπουργείο Παιδείας έχει τονιστεί ότι ένα ικανό χρονικό διάστημα θα αφιερωθεί (ανάλογα και τις ηλικίες των μαθητών) στην εκπαίδευση για τη σωστή χρήση τους, αλλά και γενικότερα στην τήρηση των μέτρων πρόληψης της διάδοσης του ιού.

Ως προς τη διανομή των μασκών, αυτή έχει γίνει στα μικρά νησιά και τη Βόρεια Ελλάδα, ενώ χθες έγινε η αποστολή σε Ήπειρο, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα, Κρήτη και Πελοπόννησο. Από το Σάββατο ξεκίνησε η διανομή μασκών στην Αττική.

Ποια σχολεία θα μείνουν κλειστά στις 14 Σεπτεμβρίου

Κατόπιν των τελευταίων αποτελεσμάτων ιχνηλάτησης κρουσμάτων κορωνοϊού και σύμφωνα με τα πρωτόκολλα διαχείρισης ύποπτων ή επιβεβαιωμένων περιστατικών λοίμωξης Covid-19 σε σχολικές μονάδες, τα Υπουργεία Υγείας και Παιδείας και Θρησκευμάτων έχουν λάβει εισήγηση από την Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19, για προσωρινή αναστολή λειτουργίας από τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου μέχρι και την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου, των πάσης φύσεως εκπαιδευτικών λειτουργιών των ακολούθων σχολικών μονάδων:

  • όλων των σχολικών μονάδων της Μυτιλήνης και
  • όλων των σχολικών μονάδων της Πέλλας,

καθώς και για προσωρινή αναστολή λειτουργίας από 14.9.2020 έως και 18.9.2020 των πάσης φύσεως εκπαιδευτικών λειτουργιών των ακολούθων σχολικών μονάδων για προληπτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας:

  • του Δημοτικού Σχολείου Ειδικής Αγωγής Καλλιθέας Λήμνου της Περιφερειακής Ενότητας Λήμνου
  • του Νηπιαγωγείου Ειδικής Αγωγής Καλλιθέας Λήμνου της Περιφερειακής Ενότητας Λήμνου
  • του 7ου Δημοτικού Σχολείου Αλεξάνδρειας Ημαθίας της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας