Κορωνοϊός: Εξετάζονται νέα μέτρα στην Αττική – Σήμερα οι τελικές αποφάσεις

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Στη λήψη νέων μέτρων στην Αττική για τον κορωνοϊό φαίνεται ότι προχωράει η κυβέρνηση καθώς αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των κρουσμάτων.

Όπως προκύπτει από τις καθημερινές ενημερώσεις του ΕΟΔΥ, το ιικό φορτίο στην Αττική είναι ιδιαίτερα μεγάλο και τα κρούσματα που ανακοινώνονται καθημερινά στην περιοχή του Λεκανοπεδίου είναι σταθερά πάνω από 100. Και χθες η Αττική ήταν ξανά στο κόκκινο με 102 κρούσματα επί συνόλου 180.

Η μεγάλη κυκλοφορία του κορωνοϊού στην Αττική αποτυπώνεται πλέον και στις εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία αναφοράς που γίνονται με αμείωτο ρυθμό.

Συνολικά το τελευταίο 24ωρο νοσηλεύονται σε απλές κλινικές και σε Μονάδες Covid-19 περισσότεροι από 500 άνθρωποι, 349 στις κλινικές και 162 στις Μονάδες. Από τους 162 ασθενείς με σοβαρή λοίμωξη, οι 64 είναι διασωληνωμένοι.

Η κυβέρνηση έχει θορυβηθεί  και αναζητεί τρόπους για την ανάσχεση της διασποράς του κορωνοϊού.

Όπως έκανε γνωστό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους λοιμωξιολόγους λίστα με συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία θα μπορούν να εφαρμοστούν είτε τοπικά είτε σε όλη την Αττική.

Ποια μέτρα εισηγούνται

Η επιστημονική επιτροπή εισηγείται την εφαρμογή μέτρων, όπως ο μέγιστος αριθμός ατόμων ανά τραπέζι στους χώρους εστίασης να μην ξεπερνά τα τέσσερα, κοινωνικές εκδηλώσεις, όπως γάμοι, βαφτίσια, κηδείες, το πολύ 20 με άτομα. Αυτό ισχύει σήμερα στη Λέσβο, τη Ζάκυνθο, τη Μύκονο, τη Χαλκιδική, τα Χανιά και το Ηράκλειο Κρήτης και είχε εφαρμοστεί πρώτα στον Πόρο τον περασμένο Ιούλιο.

Προτάθηκε η αναστολή υπαίθριων θεαμάτων, συναυλιών και παρεμφερών πολιτιστικών-ψυχαγωγικών εκδηλώσεων σε ανοιχτούς χώρους, καθώς και η αναστολή λειτουργίας κέντρων διασκέδασης με ζωντανή μουσική.

Στην αναχαίτιση της επιδημίας θεωρείται ότι θα συμβάλει και η λειτουργία των μέσων μαζικής μεταφοράς με 50% πληρότητα επιβατών. Στον ίδιο στόχο θα οδηγήσει σύμφωνα με τους ειδικούς και ο επαναπροσδιορισμός ωραρίου λειτουργίας των σούπερ-μάρκετ και των εμπορικών καταστημάτων, ώστε να μην συμπίπτει το άνοιγμα και το κλείσιμό τους – να ανοίγουν, π.χ., πιο νωρίς τα σούπερ-μάρκετ κατά μια ώρα και μια ώρα πιο αργά τα άλλα εμπορικά καταστήματα.

Η εισήγηση αφορά στο κέντρο της Αθήνας, αλλά πιθανώς και άλλες περιοχές της Αττικής με βαρύ επιδημιολογικό φορτίο, χωρίς ακόμη αυτό να είναι σαφές.

Δεν αποκλείεται ακόμη, για όσες περιοχές κριθεί αναγκαίο, να προταθεί η υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους,

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, προκειμένου εν συνεχεία να τεθούν σε εφαρμογή από την προσεχή Τετάρτη.

Πάνω από τα μισά κρούσματα της Δευτέρας στην Αττική

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 180 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 22 συνδέονται με γνωστές συρροές και 21 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Για μια ακόμα μέρα η Αττική φλέγεται, αφού καταγράφει 102 κρούσματα, πολύ πάνω από το 50% των συνολικών κρουσμάτων στη χώρα μας σήμερα.

Σημειώνεται ότι από τα 157 εγχώρια κρούσματα, τα 22 συνδέονται με γνωστές συρροές.