Έκθεση-κόλαφος της γαλλικής Société Générale για την τουρκική οικονομία

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Δεν έχουν τέλος οι κακές αξιολογήσεις της τουρκικής οικονομίας εξαιτίας της κακής νομισματικής πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση Ερντογάν.

Μετά το “χαστούκι” από τον οίκο Moody’s η οποία υποβάθμισε την αξιολόγηση τόσο της οικονομίας της χώρας όσο και των τραπεζών, έρχεται να προστεθεί και η αξιολόγηση της γαλλικής τράπεζας Société Générale μέσα από τη νέα της έκθεση για τις προοπτικές των αναδυόμενων αγορών.

Όπως επισημαίνεται, η έλλειψη αξιόπιστου και συνεπούς πλαισίου στόχευσης του πληθωρισμού υπονομεύει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.
Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας συνεχίζει να δαπανά πολύτιμα συναλλαγματικά αποθέματα για να υπερασπιστεί το εγχώριο νόμισμα μέσω της πώλησης δολαρίων ΗΠΑ, και πιο πρόσφατα έχει επιστρέψει στην καθημερινή χάραξη πολιτικής μέσω ρυθμιστικών παρεμβάσεων.

Όπως σημειώνει η SocGen, οι προοπτικές για την τουρκική λίρα είναι γεμάτες προκλήσεις λόγω της στάσης της νομισματικής πολιτικής που εξακολουθεί να είναι χαλαρή (πραγματικό επιτόκιο πολιτικής στο -1,6%), των χαμηλών αποθεματικών συναλλάγματος (καθαρά αποθεματικά εκτός των swaps της κεντρικής τράπεζας στα -29,8 δισ. δολάρια) και τους αυξημένους γεωπολιτικούς κινδύνους.

Ενώ έχει ενισχύσει τη ρευστότητα και έχει αυξήσει το πραγματικό επιτόκιο χρηματοδότησης, επιτρέποντας έτσι στα πραγματικά επιτόκια να ανέλθουν στο -1,6% από -5,1%, το πραγματικό επιτόκιο χρηματοδότησης θα πρέπει να αυξηθεί σε θετικό έδαφος έτσι ώστε να μπορέσει να συγκρατήσει την πτώση της τουρκικής λίρας, σημειώνει η SocGen.

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της γαλλικής τράπεζας, η πίεση στην τουρκική λίρα θα συνεχιστεί στο υπόλοιπο τους έτους με την ισοτιμία δολαρίου λίρας να φτάνει το 7,70 και αυτό ίσως αναγκάσει την κεντρική τράπεζα να συνεχίσει να αυξάνει το πραγματικό ποσοστό χρηματοδότησης. Εάν περάσει σε θετικό έδαφος μόνο τότε το τουρκικό νόμισμα θα μπορέσει να σταθεροποιηθεί το 2021 και να οδηγηθεί σε ανάκαμψη στη συνέχεια έναντι του δολαρίου.

Κατά τα επόμενα τρίμηνα, οι αποδόσεις των 10ετών τουρκικών ομολόγων θα συνεχίσουν επίσης να δέχονται πιέσεις και να παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα και στην περιοχή του 13%-14%, κατά την SocGen, καθώς η αδυναμία του εγχώριου νομίσματος και οι πληθωριστικές πιέσεις εμποδίζουν τις αποδόσεις να μειωθούν με βιώσιμο τρόπο.

Ο πληθωρισμός κυμαίνεται σχεδόν στο 12% σε ετήσια βάση παρά τις αποπληθωριστικές επιπτώσεις της πανδημίας και τις χαμηλότερες παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου.

Όπως τονίζει η SocGen, τα τουρκικά ομόλογα έχουν δει εκροές κάθε μήνα το 2020, συνολικού ύψους 7,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, και η φυγή των επενδυτών πιθανότατα θα συνεχιστεί τους επόμενους μήνες.