Rafale: Τον Δεκέμβριο οι υπογραφές για την απόκτηση των 18 μαχητικών οι Γάλλοι

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Το επιτελείο έχει πάρει «φωτιά» με τις διαβουλεύσεις να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Τα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας συζητούν καθημερινά με τους απεσταλμένους της κατασκευάστριας εταιρίας Dassault, της επιτροπής εξοπλισμών DGA και της France Armee de l’air, της Γαλλικής πολεμικής αεροπορίας.

Τα τεχνικά κλιμάκια προχωρούν τις διαδικασίες με γοργούς ρυθμούς και καλούνται να επιλύσουν κάθε πρόβλημα το οποίο παρουσιάζεται καθώς οι εντολές είναι τα Γαλλικά μαχητικά να ενσωματωθούν το συντομότερο δυνατό στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Στόχος είναι έως τον Δεκέμβριο να έχει ρυθμιστεί κάθε λεπτομέρεια ώστε να πέσουν οι τελικές υπογραφές.

Η συμφωνία δεν θα αφορά μόνο την απόκτηση των Γαλλικών μαχητικών αλλά και την υποστήριξή τους για τα επόμενα χρόνια τόσο σε συντήρηση και ανταλλακτικά όσο και για τα όπλα που θα φτάσουν στην Ελλάδα μαζί με τα Rafale.

Η Follow On Support συμφωνία θα προβλέπει σύμφωνα με πληροφορίες υποστήριξη για τουλάχιστον 2 χρόνια έπειτα από τη λήξη της. Άλλωστε οι Έλληνες επιτελείς έχουν εξάγει χρήσιμα συμπεράσματα από τα προβλήματα στην υποστήριξη των Mirage τα προηγούμενα χρόνια.

Οι Γάλλοι είναι έτοιμοι να στείλουν μέσα στον Ιανουάριο τα πρώτα 6 μεταχειρισμένα Rafale. Σύμφωνα με τον έως τώρα σχεδιασμό θα ακολουθήσει η παράδοση 6 καινούργιων μαχητικών και το «deal» θα ολοκληρωθεί με ακόμη 6 μεταχειρισμένα αεροσκάφη έως τις αρχές του καλοκαιριού. Για να προχωρήσει όμως το χρονοδιάγραμμα θα πρέπει και οι δύο πλευρές να κάνουν αγώνα δρόμου για να διευθετήσουν κάθε διαδικαστικό και όχι μόνο ζήτημα. Οι εντολές πάντως από την Γαλλική κυβέρνηση και τον πρόεδρο Μακρόν είναι η συμφωνία να προχωρήσει τάχιστα.

Τόσο τα καινούργια όσο και τα μεταχειρισμένα σύμφωνα με πληροφορίες θα έχουν διαμόρφωση F3R και τη δυνατότητα να φέρουν το σύνολο του οπλοστασίου που χρησιμοποιεί η France Armee de l’air μεταξύ των οποίων και το «υπερόπλο» Meteor, το βλήμα αέρος-αέρος με ακτίνα δράσης άνω των 100 χλμ.

Την ώρα που στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας και στην Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών και Επενδύσεων επικρατεί «πυρετός» συζητήσεων, στις Πολεμικές Μοίρες οι Έλληνες ιπτάμενοι δεν κρύβουν την επιθυμία τους να ενσωματωθούν στη νέα Μοίρα των Rafale. Ακόμα και αεροπόροι οι οποίοι πετούν με τα πιο σύγχρονα Ελληνικά μαχητικά, τα F-16 Block 52 Adv τα οποία πρόκειται να εκσυγχρονιστούν σε Viper έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον να εκπαιδευτούν στα υπό απόκτηση Γαλλικά μαχητικά.

Θεωρείται δεδομένο ότι «φωλιά» των Rafale θα αποτελέσει η 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα. Ερώτημα αποτελεί εάν οι Έλληνες αεροπόροι οι οποίοι θα αναλάβουν να πετούν τα Γαλλικά αεροσκάφη πολλαπλών αποστολών μεταβούν αρχικά στη Γαλλία για το πρώτο στάδιο εκπαίδευσης ή θα μυηθούν στα «μυστικά» των Rafale στην Ελλάδα από Γάλλους εκπαιδευτές.

Προβάδισμα για να πετάξουν τα Rafale έχουν χωρίς αμφιβολία οι ιπτάμενοι οι οποίοι ήδη γνωρίζουν τη Γαλλική τεχνολογία ωστόσο επειδή η Πολεμική Αεροπορία έχει αποφασίσει να επενδύσει τα επόμενα χρόνια πάνω στο Γαλλικό «υπερόπλο» φαίνεται ότι θα ενισχύσει τη νέα Πολεμική Μοίρα με προσωπικό-ιπτάμενους και τεχνικούς– ακόμα και από άλλες Μοίρες που χρησιμοποιούν Αμερικανικά μαχητικά.