Οι περισσότεροι από τους μισούς λιμένες παγκοσμίως και συγκεκριμένα το 56% έχει επιστρέψει ήδη την κανονικότητα αναφορικά με την εξυπηρέτηση των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας της Διεθνούς Ένωσης Λιμένων και Λιμενικών Εγκαταστάσεων, για τις επιπτώσεις της πανδημίας του COVID-19 στο παγκόσμιο λιμενικό σύστημα.
Ωστόσο από την ίδια έρευνα προκύπτει ότι σε αρκετά από τα λιμάνια αυτά και κυρίως στα λιμάνια που εντοπίζονται σε γεωγραφικές περιοχές με μεγάλη διασπορά του κορωνοιού καταγράφονται σημαντικά κενά στην απαιτούμενη επάνδρωση των υπηρεσιών τους.
Όπως επισημαίνουν παρατηρητές της παγκόσμιας λιμενικής βιομηχανίας : «υπό τις παρούσες συνθήκες και δεδομένης της απότομης μείωσης του αριθμού των κενών δρομολογίων, βαίνει αυξανόμενος ο αριθμός των λιμένων που παρουσιάζουν σχεδόν παρόμοιο αριθμό προσεγγίσεων σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του έτους πριν. Ταυτόχρονα, ο όγκος των θαλάσσιων συναλλαγών έχει επίσης αρχίσει να αυξάνεται, καθώς αρκετές οικονομίες, ή μεγάλα τμήματα αυτών, έχουν επιστρέψει στις δραστηριότητές τους και έχουν αυξήσει τον αριθμό των συναλλαγών.»