Σε εφαρμογή από αύριο τα νέα μέτρα για τον κορωνοϊό στην Αττική

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Σε ισχύ τίθενται από αύριο, Δευτέρα το πρωί, τα πρόσθετα έκτακτα μέτρα που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή, για την συγκράτηση της περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού στην Αττική.

Συγκεκριμένα, όπως είπε κατά την τακτική ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. από τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου έως και τις 4 Οκτωβρίου:

  • Θεσπίζεται ανώτατο όριο 9 ατόμων σε συναθροίσεις σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους, με εξαίρεση τα ήδη ισχύοντα στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
  • Αναστέλλονται οι συναυλίες σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους.
  • Αναστέλλονται οι προβολές σε κλειστούς χώρους.
  • Το ανώτατο όριο σε γάμους, βαπτίσεις και κηδείες πέφτει στα 20 άτομα.

Για την προστασία των εργαζομένων, θεσπίστηκε υποχρεωτική τηλεργασία για το 40% των εργαζομένων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που επιτελούν εργασίες γραφείου ή εργασίες που μπορούν να εκτελεστούν εξ αποστάσεως.

Για τους εργαζομένους θεσπίστηκαν, επίσης, τα εξής:

  • Μετακινήσεις προς και από την εργασία σε τρία κύματα για τον δημόσιο τομέα, στις 7.00, στις 8.00 και στις 9.00.
  • Θέσπιση ευελιξίας κατά την προσέλευση και αποχώρηση των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα σε 4 κύματα, εντός δίωρου από την έναρξη και λήξη του ωραρίου εργασίας.

Όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, τα σημερινά στοιχεία δείχνουν πως η Αττική είναι στο «πορτοκαλί», μεταξύ μετρίου και υψηλού επιδημιολογικού φορτίου, έχει περίπου 3 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους καθημερινά. Η κατάσταση, όπως είπε, είναι σταθερά αυξητική, γι’ αυτό και πρέπει να κινηθούμε γρήγορα, προτού ο συναγερμός φτάσει στο «κόκκινο».

Γ. Βρούτσης: Δεν μεταβάλλονται σύμβαση και μισθός με την τηλεργασία

Τη διαβεβαίωση ότι δεν μεταβάλλονται ούτε η σύμβαση εργασίας ούτε ο μισθός για όσους εργαστούν με τηλεργασία έδωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας το Σάββατο στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Ο κ. Βρούτσης τόνισε ότι στη μεγάλη μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας, που θα γίνει τον Οκτώβριο, υπάρχει ένα ειδικό κεφάλαιο για την εξ αποστάσεως εργασία, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα θα αποκτήσει ένα υγιές και σαφές περιβάλλον για την εξ αποστάσεως εργασία.