Στο κόκκινο την Δευτέρα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Στο κόκκινο έκλεισαν σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εν μέσω του αρνητικού κλίματος για την πανδημία, ενώ επιβαρυντικό ρόλο έπαιξε και η είδηση του διεθνούς τραπεζικού σκανδάλου, με το ξέπλυμα μεγάλων ποσών βρώμικου χρήματος.

Αστρονομικά ποσά κυκλοφορούσαν και ξεπλένονταν επί χρόνια μέσω των μεγαλύτερων τραπεζικών ιδρυμάτων του κόσμου, όπως προκύπτει από διεθνή έρευνα της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητικών Δημοσιογράφων (International Consortium of Investigative Journalists), η οποία πραγματοποιήθηκε από 108 διεθνή μέσα ενημέρωσης σε 88 χώρες.

Η έρευνα βασίζεται σε χιλιάδες “αναφορές ύποπτης δραστηριότητας” (SAR) προς το Δίκτυο Καταπολέμησης Οικονομικού Εγκλήματος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, το FinCen, από τράπεζες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX Europe 600 σημείωσε βουτιά 3,2% και έκλεισε στις 356,82 μονάδες. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη πτώση από τις 11 Ιουνίου, με τον δείκτη να συμπληρώνει ταυτόχρονα τρεις διαδοχικές πτωτικές συνεδριάσεις, καταγράφοντας συνολικές απώλειες 4,37% για το εν λόγω διάστημα.

Ο γερμανικός DAX βυθίστηκε 4,4% στις 12.542,44 μονάδες, καταγράφοντας τις μεγαλύτερες ποσοστιαίες απώλειες από τις 11 Ιουνίου. Ο γαλλικός CAC-40 κατρακύλησε 3,7% στις 4.792,04 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 έχασε 3,4% στις 5.804,29 μονάδες, υποχωρώντας για τέταρτη συνεχή συνεδρίαση.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB σημείωσε βουτιά 3,75%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 έχασε 3,4%.

Η απειλή ενός γενικού lockdown, όπως του β’ τριμήνου που διέλυσε την οικονομική δραστηριότητα οδηγώντας σε βαθιά ύφεση τις οικονομίες, επανήλθε στο προσκήνιο σήμερα, οδηγώντας σε μαζικές ρευστοποιήσεις τους επενδυτές.