Τουρκία: Σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα υποχώρησε η λίρα

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Σε νέο ιστορικό χαμηλό, υποχώρησε σήμερα η τουρκική λίρα, για έβδομη συνεχόμενη συνεδρίαση, καθώς η κεντρική τράπεζα της χώρας δεν αναμένεται να μεταβάλει την πολιτική της, η οποία στην προσπάθειά της να ανακόψει την ελεύθερη πτώση του τουρκικού νομίσματος έχει προχωρήσει σε πωλήσεις των συναλλαγματικών της αποθεμάτων, φθάνοντας το επίπεδό τους σχεδόν στο ήμισυ από εκείνο στις αρχές του έτους.

Η ισοτιμία της διαμορφωνόταν στις 7,59 λίρες ανά δολάριο στις 11.38 (ώρα Ελλάδος). Οι ανησυχίες για τη μείωση των συναλλαγματικών διαθεσίμων, οι αρνητικές αποδόσεις λόγω του υψηλού πληθωρισμού και οι εντάσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την Ανατολική Μεσόγειο έχουν οδηγήσει σε πτώση της αξίας της λίρας πάνω από 20%, που είναι μία από τις χειρότερες επιδόσεις νομισμάτων φέτος.

Οι παράγοντες της αγοράς αναμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον αν η Τράπεζα της Τουρκίας θα προχωρήσει σε σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής και αν θα αυξήσει τα επιτόκια για να καλύψει το χάσμα με τον πληθωρισμό, ο οποίος τρέχει με ρυθμό πέραν του 12%, με τα επιτόκια να βρίσκονται στο 8,25%.