Τράπεζα της Αγγλίας: Αποκλείει προς το παρόν τα αρνητικά επιτόκια

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Η τελευταία δήλωση για τη νομισματική πολιτική της Τράπεζα της Αγγλίας (BoE), δεν ήταν υπαινιγμός ότι θα χρησιμοποιήσει αναγκαστικά αρνητικά επιτόκια, όπως ξεκαθάρισε σήμερα ο επικεφαλής της Άντριου Μπέιλι και επανέλαβε ότι ήταν μέρος της εργαλειοθήκης της κεντρικής τράπεζας την οποία πρέπει να γνωρίζει πως θα την χρησιμοποιήσει.

Την περασμένη εβδομάδα, η BoE δήλωσε ότι εξετάζει πως θα μπορούσε να εφαρμόσει αποτελεσματικά τα αρνητικά επιτόκια, εάν χρειασθεί κάποια στιγμή στο μέλλον.

«Δεν συνεπάγεται τίποτα σχετικά με τη δυνατότητα να χρησιμοποιούμε αρνητικά εργαλεία», δήλωσε ο Μπέιλι σε διαδικτυακή ομιλία που διοργανώθηκε από τα Βρετανικά Εμπορικά Επιμελητήρια. «Εξετάσαμε με μεγάλη προσοχή ποιο είναι το πεδίο εφαρμογής της περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων και ιδιαίτερα των αρνητικών επιτοκίων».

Ο Μπέιλι περιέγραψε την εμπειρία της χρήσης αρνητικών επιτοκίων από άλλες χώρες ως «ανάμεικτη», με την αποτελεσματικότητά τους να εξαρτάται από τη δομή του τραπεζικού συστήματος και το χρονοδιάγραμμα της συγκεκριμένης κίνησης.

Παράλληλα προειδοποίησε ότι η αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού στη Βρετανία, απειλεί τις προοπτικές της οικονομίας της Βρετανίας και δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα εξετάζει πώς μπορεί να στηρίξει περαιτέρω την οικονομία.

Τα νέα κρούσματα αυξάνονται κατά τουλάχιστον 6.000 την ημέρα στη Βρετανία, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία διπλασιάζονται κάθε 8 ημέρες και το σύστημα των τεστ λυγίζει.

«Προφανώς αυτό ενισχύει τους αρνητικούς κινδύνους», υπογράμμισε ο Μπέιλι, συμπληρώνοντας ότι ο ρυθμός αύξησης είναι «πολύ ατυχής».

Πηγή: Reuters