Έξι έργα τα οποία φιλοδοξούν να αλλάξουν την όψη της Αθήνας και του παραλιακού της μετώπου, της Κέρκυρας, της Σπάρτης, του Τυρνάβου και του Ευρώτα εγκρίθηκαν αυτήν την εβδομάδα από το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής (ΚΕΣΑ). Σε συνεδρίαση, υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, κ. Ευθύμιου Μπακογιάννη, εγκρίθηκε μια σειρά έργων που αφορούν σε οικιστικές αναπλάσεις δήμων καθώς και σε τουριστικές επενδύσεις.
Ειδικότερα, εγκρίθηκε η αρχιτεκτονική μελέτη που αφορά στη διαμόρφωση οργανωμένης τουριστικής κατασκήνωσης 5* στην ακτή Α΄ Βούλας. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στο «Βήμα» ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης κ. Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, η επένδυση προϋπολογισμού 15 εκατ. ευρώ αφορά στην περιοχή που βρίσκεται δίπλα στον Μητροπολιτικό Πόλο Ελληνικού – Αγίου Κοσμά. Στη συγκεκριμένη έκταση υφίστατο η οργανωμένη κατασκήνωση του ΕΟΤ, αλλά ο χώρος εγκαταλείφθηκε προ 25ετίας.
Η υπόθεση ξεκίνησε το 2018, οπότε η έκταση παραχωρήθηκε από την ΕΤΑΔ (Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου) στον Δήμο για 35 χρόνια. «Έγιναν διεθνείς διαγωνισμοί και ανάδοχος για το κατασκηνωτικό κομμάτι του έργου αναδείχθηκε η Grivalia ενώ στην Tanweer κατοχυρώθηκε η δημιουργία ενός υπερσύγχρονου θερινού κινηματογράφου. Η κατασκευή του έργου αναμένεται ότι θα είναι έτοιμη σε δέκα μήνες ώστε τον ερχόμενο Ιούνιο 2021 να λειτουργεί», αναφέρει ο δήμαρχος, επισημαίνοντας ότι πέρα από την αναβάθμιση του δημοσίου χώρου ο Δήμος θα μοιράζεται το μίσθωμα των 500.000 ετησίως με την ΕΤΑΔ. Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντέλλο η πρόσβαση του κοινού στον χώρο θα είναι ελεύθερη εκτός από το τμήμα της κατασκήνωσης.
Η αρχιτεκτονική μελέτη που εγκρίθηκε περιλαμβάνει την πλήρη αναδιαμόρφωση της υφιστάμενης εγκαταλελειμμένης κατασκηνωτικής υποδομής του ΕΟΤ και η μετατροπή της σε μια τουριστική μονάδα υψηλών προδιαγραφών που θα περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες λειτουργίες και χρήσεις μέσα σε μια ενιαία περιφραγμένη και ελεγχόμενη έκταση.
Στην αναδιαμόρφωση όλης της έκτασης προβλέπονται: εστιατόριο, αναψυκτήριο, παιδότοπος, χώρος διημέρευσης με βιβλιοθήκη, κατάστημα, κινηματογράφος, γυμναστήριο, κέντρο αναζωογόνησης, αθλητικά γήπεδα και ένα εκτενές δίκτυο πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων με ταυτόχρονη πυκνή φύτευση και υπαίθρια καθιστικά προσφέροντας έτσι μία όαση αναψυχής στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής.
Το έργο αναμένεται να «κουμπώσει» με την αναμόρφωση και της Β’ Πλαζ Βούλας για το οποίο ανάδοχος έχει αναδειχθεί η εταιρεία TEMES. Για να ξεκινήσει αναμένεται έγκριση της αρχιτεκτονικής μελέτης από το ΚΕΣΑ.
Εννιαώροφο ξενοδοχείο στη Συγγρού
Από το ΚΕΣΑ εγκρίθηκε επίσης η αρχιτεκτονική μελέτη για την «Προσθήκη καθ’ ύψος εννιαώροφου ξενοδοχείου 5*» επί της οδού Λεωφόρου Συγγρού 11 (μεταξύ Λεοντίου και Ευρυδάμαντος) του Δήμου Αθηναίων. Ο χώρος – που άλλοτε φιλοξενούσε χρήσεις κινηματογράφου, εστιατόρια, bowling κλπ. – θα ανακατασκευαστεί με κατεδάφιση της υφιστάμενης ανωδομής (ισόγειο έως τον Ζ’ όροφο), διατήρηση των 5 υπόγειων ορόφων, και κατασκευή νέου κτιρίου ώστε να μετατραπεί σε ξενοδοχείο 5*. Το προτεινόμενο κτίριο θα έχει κάλυψη 1.300 τ.μ., δηλαδή 545 τ.μ. λιγότερα από το υφιστάμενο, μεγαλύτερο ακάλυπτο χώρο με αύξηση πρασίνου και ύψος 28 μ. (με μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος τα 32 μ.).
Κέρκυρα: Νέο πολυτελές ξενοδοχείο στη θέση του Club Med
Το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής ενέκρινε και τη μελέτη για την ανέγερση νέας ξενοδοχειακής μονάδας 5* , την «IKOS ODISIA», σε μια έκταση 245 στρεμμάτων, στη θέση του ιστορικού Club Med που βρίσκεται στο δημοτικό διαμέρισμα Φαιάκων του Δήμου Κέρκυρας.
Το τουριστικό συγκρότημα θα έχει διώροφα bungalows και επτά πολυτελείς βίλες με ιδιωτική θερμαινόμενη πισίνα και υπαίθριο χώρο αποκλειστικής χρήσης. Τα κτίσματα θα τοποθετηθούν στον χώρο κλιμακωτά σε διαφορετικά επίπεδα ακολουθώντας το φυσικό ανάγλυφο της περιοχής. Επίσης, θα εγκατασταθεί ανοιχτό θέατρο με στεγασμένη σκηνή, θεματικά εστιατόρια, γήπεδα άθλησης, δεξαμενές κολύμβησης, καθώς και ακαδημία ποδηλάτου με ειδική πίστα εκμάθησης. Στην εσωτερική οδοποιία που θα κατασκευαστεί για την εξυπηρέτηση των πελατών θα κινούνται αποκλειστικά ηλεκτροκίνητα club cars.
Ανάπλαση του κέντρου της Σπάρτης
Η ανάπλαση του Κέντρου της Σπάρτης και των κοινόχρηστων χώρων ανοικτού κέντρου εμπορίου της πόλης αναμένεται ότι θα εξασφαλίσει μια πόλη φιλική για τους πολίτες της. Η αρχιτεκτονική μελέτη που εγκρίθηκε, έχει ως στόχο τη δημιουργία χώρων περιπάτου και αναψυχής αλλά και την ανάπτυξη του εμπορίου και της επιχειρηματικότητας. Στη μελέτη -μεταξύ άλλων – προβλέπει παρεμβάσεις σε 4 οδούς. Στόχος είναι η ανασχεδίαση του αστικού πυρήνα της πόλης έτσι ώστε:
να εξασφαλίζει ένα δροσερό µε έντονη βλάστηση τοπίο δύο διασταυρούµενων «βουλεβάρτων», δηλαδή των λεωφόρων Κ. Παλαιολόγου και Λυκούργου, για τον περίπατο και την αναψυχή των πολιτών, να δημιουργεί άνεση κινήσεων στα µέτωπα των καταστηµάτων, για την ανάπτυξη του εµπορίου και της επιχειρηµατικότητας, να εξασφαλίζει τη δημιουργία πεζόδροµων σε διασύνδεση µε το υφιστάµενο δίκτυο πεζόδροµων και πλατειών αλλά και ποδηλατόδροµων για την κίνηση των πολιτών µε ιδιωτικά και µε δηµοτικά ενοικιαζόµενα ποδήλατα.
Επίσης προβλέπεται συντριβάνι, με εφέ φωτισµού. Ο αστικός εξοπλισµός περιλαµβάνει παγκάκια µε παροχή wi-fi, καλάθια απορριµµάτων, βυθιζόµενους κάδους απορριµµάτων, στηρίγµατα σταθµεύσεως ποδηλάτων, τα υφιστάµενα περίπτερα ανακαινισµένα σε παραπλήσιες προς τις σηµερινές θέσεις τους. Σημαντικές παρεμβάσεις προβλέπονται και για τον φωτισµό. Επίσης, θα καταργηθούν τα εναέρια καλώδια ηλεκτρισµού, οι στύλοι και οι πυλώνες της ΔΕΗ και όλο το σύστημα θα υπογειοποιηθεί.
Παρεμβάσεις σε Τύρναβο και Ευρώτα
Άλλες δύο αρχιτεκτονικές μελέτες που «πέρασαν» από το ΚΕΣΑ αφορούν τις αναπλάσεις της Κεντρικής Πλατείας του Τυρνάβου και της πλατείας Σκάλας του Δήμου Ευρώτα.
Ειδικότερα, οι διάφορες… ενότητες της κεντρικής πλατείας Τυρνάβου θα ενοποιηθούν σε ένα επίπεδο και θα γίνει με υλικά επίστρωσης εδάφους και άλλων δομικών στοιχείων με βάση τις θερμοφυσικές τους ιδιότητες, με χρήση βλάστησης και υδάτινων στοιχείων. Επίσης θα τοποθετηθούν βάσεις στάθμευσης ποδηλάτων, καθώς και σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.
Στον Δήμο Ευρώτα προβλέπεται η δημιουργία ενός κοινόχρηστου χώρου, κυρίως για νεαρές ηλικίες καθώς θα φέρει κατασκευές και όργανα για τη σωματική άσκηση αλλά και την ψυχαγωγία. Θα διαμορφωθεί σε γεωτεμάχιο 1.240 τ.μ., το οποίο σήμερα είναι αδιαμόρφωτο και έχει χαμηλή βλάστηση.