Ρευστότητα 6 δισ. θα πέσει στην αγορά

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Με γενναίες ενέσεις ρευστότητας μέσα στο 4ο τρίμηνο του 2020, οι οποίες αναμένεται να φτάσουν ακόμη και στα 6 δισ. ευρώ, θα επιχειρήσει το οικονομικό επιτελείο να στηρίξει την οικονομία κατά το κλείσιμο της πιο επεισοδιακής χρονιάς των τελευταίων 10ετιών.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η εφημερίδα «Ναυτεμπορική», τα κονδύλια που θα αρχίσουν να πέφτουν στην αγορά από τα μέσα Οκτωβρίου αντιστοιχούν περίπου στο 3,5% του ΑΕΠ και το «στοίχημα» είναι να συγκρατηθεί η ύφεση που αναμένεται να ξεπεράσει το 10% στο 9μηνο, συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου.

Κοντά στο 1,6 δισ. ευρώ ή 0,8% του ΑΕΠ θα είναι τα αναδρομικά των συνταξιούχων, ενώ η ένεση μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής θα ξεπεράσει το 1% του ΑΕΠ ή τα 2 δισ. ευρώ. Έμμεση ενίσχυση θα προκύψει και από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων των νομικών προσώπων, η οποία θα οδηγήσει ακόμη και στον μηδενισμό της επιβάρυνσης λόγω μειωμένης προκαταβολής. Κοντά στο 1 δισ. ευρώ θα πέσει στην αγορά και από την ενεργοποίηση (στην πράξη πλέον) του προγράμματος «Γέφυρα» με την επιδότηση των στεγαστικών δανείων αλλά και των μέτρων για την αντιμετώπιση της ανεργίας που προετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας.

Ο στόχος είναι να πέσει χρήμα στην αγορά, ώστε το δ’ τρίμηνο να κλείσει με οριακή ύφεση σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα και με αυτό τον τρόπο να συγκρατηθεί το ετήσιο ποσοστό της ύφεσης εντός του στόχου που είναι πλέον το -8%. Όλα, βέβαια, θα εξαρτηθούν από την πορεία της πανδημίας.