Θετικές διαπιστώσεις για τις ελληνικές τράπεζες από το ΔΝΤ

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Θετική αποτίμηση κάνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τις ελληνικές τράπεζες, το οποίο διαπιστώνει ότι αυτές αποτελούν τη λύση μέσα στην κρίση, και όχι πια το πρόβλημα.

Πρόκειται για μία θετική εξέλιξη που οφείλεται στην πεποίθηση ότι οι μεταρρυθμίσεις στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο βρίσκονται σε σταθερή τροχιά, συμπεραίνοντας ότι έχει γίνει πρόοδος σε επίπεδο μείωσης των κόκκινων δανείων με όχημα τον “Ηρακλή” και ότι η κυβέρνηση επιταχύνει τις μεταρρυθμιστικές διαδικασίες σε όλο το φάσμα του χρηματοπιστωτικού τομέα, περιλαμβάνοντας χρηματιστήριο και κλάδο ιδιωτικής ασφάλισης.

Στο πλαίσιο της ετήσιας φθινοπωρινής συνόδου του ΔΝΤ που φέτος, λόγω κορωνοϊού, έγινε διαδικτυακά, η αντιπροσωπεία των εμπειρογνωμόνων του ΔΝΤ (2nd IMF Post–Program Monitoring Mission, Reforming the Financial Sector) είχε χθες διάσκεψη με την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών και της Τράπεζας της Ελλάδος.

Όπως διαπίστωσε η αντιπροσωπεία του ΔΝΤ από τη “συνάντηση” με την ελληνική πλευρά, ο “Ηρακλής” μπορεί να πάρει παράταση (“Ηρακλής 2”) ώστε να αντιμετωπίσει και τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια από την κρίση του Covid-19, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις για τιτλοποίηση, ενώ παράλληλα, η ελληνική κυβέρνηση είναι πολύ ανοιχτή να διερευνήσει και άλλες λύσεις για τη μείωση των NPLs.

Αναφορικά με τον “Ηρακλή” επισημάνθηκε η πολύ καλή συγκυρία για τις τράπεζες να “κλειδώσουν” χαμηλή προμήθεια (λόγω της υποχώρησης των CDS), καθώς και τα πλεονεκτήματα του μηδενικού RWA για τους τίτλους των τιτλοποιήσεων που θα διακρατήσουν οι τράπεζες, όπως και η αξιολόγηση των τίτλων με ΒΒ-.