Σταϊκούρας: Παραμένει η πρόβλεψη για ύφεση 8% φέτος

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Παραμένει η πρόβλεψη για ύφεση στα επίπεδα του 8% φέτος, σύμφωνα με τα όσα είπε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Όπως ανέφερε, μιλώντας στον Real FM, πάρα το γεγονός ότι υπάρχουν αποκλίσεις από τους αρχικούς στόχους (και εκτιμάται ότι θα συνεχιστούν και στο 3ο τρίμηνο της εφετινής χρονιάς) δεν υπάρχει λόγος αναθεώρησης των αρχικών προβλέψεων για την ύφεση.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο ενός νέου lockdown, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι θα έχει οδυνηρές συνέπειες στην οικονομία υπενθυμίζοντας ότι από την πρόσφατη εμπειρία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι επιπτώσεις του ανεβάζουν το μηνιαίο κόστος σε περίπου στο 2,5%-3% του ΑΕΠ της κάθε χώρας.

Εξήγησε ωστόσο ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει επαρκής πόρους (τα ταμειακά διαθέσιμα ανέρχονται σε 37,5 δις ευρω) για να χρηματοδοτήσει τα μέτρα στήριξης της οικονομίας σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Παράλληλα, ο κ. Σταϊκούρας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο δυνατότητας υπαγωγής στην ρύθμιση που προωθείται των 12 ή 24 δόσεων για τις οφειλές που έχουν ανασταλεί λόγω της πανδημίας, και χρέη που δημιουργήθηκαν μετά το lockdown.