Σταϊκούρας: Εντός Οκτωβρίου οι ανακοινώσεις για ρύθμιση χρεών εξαιτίας του lockdown

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Ανακοινώσεις εντός του Οκτωβρίου για τη ρύθμιση οφειλών που δημιουργήθηκαν μετά το lockdown προανήγγειλε ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, καθώς όπως είπε: “Το πρόβλημα των οφειλών είναι διακριτό από τη ρύθμιση σε δόσεις λόγω του lockdown”.

Ο υπουργός, μιλώντας στην τηλεόραση του Mega, ανέφερε για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή, πως γίνεται ο αλγόριθμος και φτιάχνονται οι μηχανισμοί στην ΑΑΔΕ προκειμένου να εκδοθεί η ΚΥΑ χορήγησης και το συντομότερο δυνατό και το πρώτο 15ήμερο του Οκτωβρίου να γίνει η καταβολή της γ΄ Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

Για τον τέταρτο κύκλο επισήμανε πως θα υπάρχει ειδική πρόβλεψη για τις πληγείσες περιοχές από τον Ιανό αλλά και για επιχειρήσεις που συστηματικά από το Μάρτιο έως και σήμερα αντιμετωπίζουν προβλήματα μείωσης τζίρου.

“Δεν ξέρουμε ποιες θα είναι οι υγειονομικές εξελίξεις”, επισήμανε. “Η οικονομία δεν αντέχει ένα νέο lockdown, θα είναι οδυνηρές οι επιπτώσεις, θα πρέπει να το αποφύγουμε”, ανέφερε. Αλλά “ταμειακά εμείς είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε αν συμβεί”, επισήμανε.

“Κάθε περιορισμός της οικονομικής δραστηριότητας, ακόμα και οι σημερινές επιλογές, έχει κόστος”, για τον προϋπολογισμό και για την οικονομία, ανέφερε. Επισήμανε ότι η επίπτωση ενός lockdown ανά μήνα στην περίπτωση της Ελλάδος και για τους θερινούς μήνες είναι πάνω από 3% του ΑΕΠ λόγω της έμφασης στην τουριστική δραστηριότητα.

Εκτίμησε πως θα υπάρχει ισχυρή ανάκαμψη το 2021 η οποία “αν προσθέσουμε τους πόρους από το ταμείο ανάκαμψης θα καλύψει το συντριπτικό μέρος της ύφεσης του 2020”, αλλά αυτό θα ισχύσει στο καλό σενάριο που βασίζεται στο ότι θα αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά σε παγκόσμιο επίπεδο η υγειονομική κρίση.