Μια νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα εθελοντικής αναφοράς ατυχημάτων και «παρ’ ολίγον» περιστατικών “Voluntary Incident Reporting Platform – VIRP”, παρουσίασε πρόσφατα διαδικτυακά η HELMEPA, στους εκπροσώπους των εταιριών μελών της.
Την εν λόγω πλατφόρμα δημιούργησε σε συνεργασία με την εταιρία μέλος της DYNAMARINe στο πλαίσιο του 3ετούς Προγράμματος «Ενισχύοντας το Πνεύμα Ναυτικής Ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο» που υλοποιεί η HELMEPA από κοινού με τον Αγγλικό νηογνώμονα πλοίων Lloyd’s Register και την CYMEPA και την υποστήριξη του Lloyd’s Register Foundation (LRF) *.
Στόχος της πρωτοβουλίας είναι ναυτιλιακές εταιρείες, κάτω από πλήρη ανωνυμία, να αναφέρουν στην πλατφόρμα περιστατικά σε πλοία τους που θα μπορούσαν να έχουν πολύ σοβαρές συνέπειες (High Potential Incidents) και μέσω του διαμερισμού (sharing) χρήσιμων συμπερασμάτων (lessons learned) να αποφεύγεται η επανάληψη ίδιων λαθών και περιστατικών. Τα επόμενα χρόνια σχεδιάζεται η διεύρυνση της πλατφόρμας ώστε να συμπεριλαμβάνει αναφορές ατυχημάτων και περιστατικών αλιευτικών πλοίων και σκαφών αναψυχής.
Καλωσορίζοντας διαδικτυακά τους προσκεκλημένους, ο Γενικός Διευθυντής της HELMEPA κ. Δημήτρης Μητσάτσος αναφέρθηκε στη σημασία της αναφοράς περιστατικών για την εδραίωση πνεύματος ναυτικής ασφάλειας και ευχαρίστησε τους Εταίρους του Προγράμματος για τη συνεργασία, το LRF για την υποστήριξη και τα Μέλη της HELMEPA για τη συμβολή τους και τη συμμετοχή που θα έχουν από εδώ και πέρα. Την παρουσίαση παρακολούθησε και η Πρόεδρος της HELMEPA κα Σεμίραμις Παληού, η οποία σε παρέμβαση της προέτρεψε τα Μέλη να συνεχίσουν να συνδράμουν στοιχεία στην πλατφόρμα ώστε να καταστεί χρήσιμο εργαλείο για όλους και να βοηθήσει στην προσέλκυση περισσότερων εταιρειών-Μελών.
Εκ μέρους του κ. Θεοδόση Σταματέλλου, Marine & Offshore Regional Manager, South Europe του Lloyd’s Register, η εκπρόσωπος του LR κα Αναστασία Κουβερτάρη εξέφρασε την ικανοποίηση του Οργανισμού για τη δημιουργία της πλατφόρμας VIRP, η οποία μπορεί να συμβάλει στην αποτροπή ναυτικών ατυχημάτων στο μέλλον και υπογράμμισε τη στρατηγική σημασία της συμμετοχής στο Πρόγραμμα της ναυτιλιακής κοινότητας της Κύπρου, μέσω της CYMEPA .
Στη συνέχεια ο κ. Στέλιος Περισσάκης, Διευθυντής της DYNAMARINe, παρουσίασε τη λειτουργία και τα οφέλη της πλατφόρμας στους εκπροσώπους των εταιρειών-Μελών, οι οποίοι εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους και πρότειναν ιδέες για την ενίσχυση της πρωτοβουλίας.
Σε ερώτηση εκπροσώπου για τη δυνατότητα ευρύτερης συμμετοχής ναυτιλιακών εταιρειών στην πλατφόρμα VIRP, ο Γενικός Διευθυντής της HELMEPA ανέφερε πως η πλατφόρμα προσφέρεται ως υπηρεσία αποκλειστικά στα Μέλη της, που συνεχίζουν εθελοντικά να τη στηρίζουν εδώ και 38 χρόνια.
Στη δημιουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας VIRP πολύτιμη είναι η συνδρομή των ακόλουθων διαχειριστριών εταιρειών-Μελών που συνέδραμαν στοιχεία και αναφορές περιστατικών καθώς και της Επιμορφωτικής Επιτροπής της HELMEPA που ενέκρινε την πρωτοβουλία:
– AEGEAN BULK CO INK
– ATLANTIC BULK CARRIERS MANAGEMENT LTD.
– ARCADIA SHIPMANAGEMENT CO. LTD
– CHANDRIS (HELLAS) INC.
– COSTAMARE SHIPPING COMPANY SA
– DIANA SHIPPING SERVICES SA
– EURONAV SHIP MANAGEMENT HELLAS LTD.
– MINOA MARINE LTD
Τη διαδικτυακή παρουσίαση έκλεισε ο κ. Μητσάτσος με την ευχή όπως όλα τα Μέλη της HELMEPA αγκαλιάσουν αυτή την πρωτοβουλία ώστε η ηλεκτρονική πλατφόρμα VIRP να αποτελέσει χρήσιμο μέσο για την αποτροπή ναυτικών συμβάντων και την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.