Μίνι lockdown σε Αχαΐα και Ιωάννινα λόγω αύξησης κρουσμάτων

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Έκτακτα περιοριστικά μέτρα στην ευρύτερη περιοχή της Αχαΐας και το δήμο Ιωαννιτών, λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου κορωνοϊού, αποφάσισε η Πολιτική Προστασία. Τόσο στην Αχαΐα όσο και στο δήμο Ιωαννιτών είχαν καταγραφεί τις τελευταίες ημέρες αυξημένοι αριθμοί κρουσμάτων με αποτέλεσμα να χτυπήσει «καμπανάκι» στους ειδικούς.

Ειδικότερα αποφασίστηκε η:

● Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 05.00 της επομένης.

● Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, κλπ.

● Εξαιρούνται της αναστολής οι λαϊκές αγορές, οι οποίες θα λειτουργήσουν με όριο απόστασης μεταξύ των πάγκων των πωλητών (5) μέτρα και το 50% της δυναμικότητας ανά κατηγορία πωλητών.

● Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.

● Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.

● Υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

Σημειώνεται ότι σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, είναι δυνατή η αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων.

Τέλος, τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν για επτά (7) ημέρες από την Τρίτη 06-10-2020 έως και τη Δευτέρα 12-10-2020.
Γιατί μπήκε σε ειδικό καθεστώς η Αχαΐα

Από τα 47 κρούσματα συνολικά την τελευταία εβδομάδα στην Αχαΐα το 85% είναι στην Πάτρα. Το υπόλοιπο 15% σε Αιγιαλεία και Δυτική Αχαΐα. Στην Αχαΐα σε διάστημα 48 ωρών στην περιοχή καταγράφηκαν 18 κρούσματα. Αναλυτικά, τα 12 κρούσματα βρίσκονται στην Πάτρα, τα τέσσερα στην Αιγιαλεία και δύο στην Δυτική Αχαΐα.

Συνολικά τέσσερα είναι τα κρούσματα στον χώρο της υγείας στην Αχαΐα, μέχρι τώρα. 2 στο ΚΥ Χαλανδρίτσας, ένας ειδικευμένος γιατρός στο Νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας της Πάτρας και ένας διοικητικός υπάλληλος στο ΕΚΑΒ Δυτικής Ελλάδας. Τη Δευτέρα κλιμάκιο του ΕΟΔΥ θα έρθει στο κέντρο υγείας Χαλανδρίτσας για να κάνει τεστ σε όλο το προσωπικό.