Προϋπολογισμός 2021: Ανάκαμψη 7,5% το 2021 και έλλειμμα 1%

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Προσχέδιο προϋπολογισμού ανάκαμψης κατά 7,5% το 2021 με περιορισμό του πρωτογενούς ελλείμματος στο 1% του ΑΕΠ, αν εξελιχθεί ομαλά η υγειονομική κρίση και έρθουν τα κονδύλια από την ΕΕ, κατατέθηκε σήμερα στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Στο προσχέδιο περιλαμβάνεται και ένα δεύτερο σενάριο στην περίπτωση που η πανδημία συνεχιστεί εντός του 2020 και επεκταθεί έως το 2ο τρίμηνο του 2021. Σε αυτή την περίπτωση σε συνδυασμό με την μη ικανοποιητική πορεία του τουρισμού τους καλοκαιρινούς μήνες του 2021 τότε η ανάπτυξη το 2021 θα μειωθεί στο 4,5% και το πρωτογενές έλλειμμα θα αυξηθεί στο 3% του ΑΕΠ.

Όσον αφορά το 2020

· η ύφεση θα φτάσει στο 8,2%

· το πρωτογενές έλλειμμα στο 6,23% του ΑΕΠ

Όπως αναφέρεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού η ανάκαμψη για το 2021 θα στηριχθεί στα μέτρα μείωσης του φορολογικού και ασφαλιστικού βάρους και την ενθάρρυνσης της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Μέτρα που αφορούν μεταξύ άλλων,

· τη μείωση ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών και μισθωτών του ιδιωτικού τομέα κατά 3 μονάδες

· την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, εισοδηματίες, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες

· την εφαρμογή της νέας φορολογικής κλίμακας για τους ελεύθερους επαγγελματίες, που οδηγεί σε ελάφρυνση τουλάχιστον 1.300 ευρώ για τη συντριπτική πλειοψηφία των αυταπασχολούμενων

· τη θέσπιση του μέτρου των υπερ-εκπτώσεων για ψηφιακές και πράσινες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου.

· την παράταση της προθεσμίας καταβολής κάθε φορολογικής και ασφαλιστικής οφειλής για όσους πλήττονται από τον κορωνοϊό ως το τέλος Απριλίου κι εν συνεχεία η καταβολή σε ορίζοντα ως δύο ετών

· την παράταση της εφαρμογής μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ σε τουρισμό, εστίαση, μεταφορές, θεάματα, ως το τέλος Απριλίου με συνολικό κόστος 150 εκατ. ευρώ.

Όπως σημειώνεται η ανάκαμψη διευκολύνεται επίσης από τα εκτεταμένα αλλά συνετά μέτρα στήριξης του 2020, που έχουν δημοσιονομικές επιπτώσεις και το 2021.

Στον προϋπολογισμό του 2021 διατηρείται, για λόγους ασφάλειας, το ειδικό αποθεματικό που δημιουργήθηκε το 2020 για τον Covid-19, ώστε να υπάρχει δυνατότητα αντιμετώπισης αναγκών που μπορεί να δημιουργηθούν τόσο από τις υγειονομικές όσο και από τις οικονομικές πτυχές της παν-δημίας τους πρώτους μήνες του 2021.

Οι ανάγκες αυτές και οι συνέπειες της ύφεσης του 2020 οδηγούν σε πρόβλεψη πρωτογενούς ελλείμματος ύψους 1% για το 2021, ποσοστό που συνδυάζει τη συνέχιση της επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής με την αναγκαία όμως σύνεση που απαιτεί η διασφάλιση της μακροχρόνιας ισορροπίας της Ελληνικής οικονομίας. Το ποσοστό αυτό θα επιδεινωθεί και θα κινηθεί στην περιοχή του 3% στην περίπτωση του δυσμενούς μακροοικονομικού σεναρίου.

Όσον αφορά το χρέος της Γενικής Κυβέρνηση εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 337 δις. ευρώ ή 197,4% του ΑΕΠ το 2020 έναντι 331,06 δις. ευρώ ή 176,6% το 2019. Το 2021 το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στα 342 δις. ευρώ ή 184,7% του ΑΕΠ.

Καταθέτοντας το κείμενο του Προσχεδίου, ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας και ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Θόδωρος Σκυλακάκης δήλωσαν πως τούτο λαμβάνει χώρα “σε μια περίοδο κατά την οποία η παγκόσμια οικονομία και οι κοινωνίες συνεχίζουν να δοκιμάζονται από τη σοβαρότερη υγειονομική κρίση της τελευταίας εκατονταετίας και τη – συνεπακόλουθη – χειρότερη ετήσια παγκόσμια ύφεση από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου”.

Επίσης, αναφέρονται στη ρήτρα διαφυγής αλλά και στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και του React EU. “Οι πόροι αυτοί ενισχύουν την ανάκαμψη της χώρας προσθέτοντας δύο ποσοστιαίες μονάδες στην ανάπτυξη το 2021, ανεβάζοντάς την από το 5,5% (σενάριο βάσης), στο 7,5% (τελική πρόβλεψη Προσχεδίου). Στο δυσμενές σενάριο για την εξέλιξη της πανδημίας, είτε εντός του 2020, είτε στο δεύτερο τρίμηνο του 2021, η ανάπτυξη στο επόμενο έτος θα περιοριστεί, ως ποσοστό του ΑΕΠ, στο 4,5% με 5%” αναφέρουν.