Τουρκία: Σε χαμηλό 27 ετών η αγοραστική δύναμη της λίρας

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι η πραγματική σταθμισμένη συναλλαγματική ισοτιμία (REER) της λίρας έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και 27 χρόνια, από τον Ιανουάριο του 1994.

Όπως επισημαίνει, οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας βρίσκονται στο ναδίρ, προσθέτοντας πίεση από την ήδη δυσβάσταχτη πίεση που επιφέρουν οι γεωπολιτικές κινήσεις του Ερντογάν, φέρνοντας τη λίρα στα 7,94 έναντι του δολαρίου στις 8 Οκτωβρίου.

Ο δείκτης πραγματικής σταθμισμένης συναλλαγματικής ισοτιμίας (REER) της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, έπεσε στα 62,21, χάνοντας 1,59 μονάδες και πέφτοντας κάτω από το επίπεδο που είχε κατά τη διάρκεια της κρίσης στο επίκεντρο της οποίας ήταν ο πάστορας Μπράνσον, το 2018, προκαλώντας ανησυχία στους αναλυτές.

Με βάση τον δείκτη τιμών καταναλωτή, η πραγματική σταθμισμένη συναλλαγματική ισοτιμία είναι ένα ισχυρό εργαλείο για τη μέτρηση της αγοραστικής δύναμης του νομίσματος.

Το REER ήταν 91,69 το Σεπτέμβριο του 2017, μειώθηκε δραματικά στο 62,56 το Σεπτέμβριο του 2018 και αυξήθηκε ξανά στο 76,96 το Σεπτέμβριο του 2019.

Η λίρα έχασε σχεδόν 1% λόγω παρατεταμένων ανησυχιών σχετικά με τη σύγκρουση στον Καύκασο, μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας με φόντο το Ναγκόρνο – Καραμπάχ, αλλά και πιθανών κυρώσεων από τις ΗΠΑ, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε ότι οι πιθανότητες εισόδου της Τουρκίας στο μπλοκ εξαφανίζονται.

Η τουρκική οικονομία που εξαρτάται από τον τουρισμό έχει πληγεί σοβαρά από την πανδημία COVID-19. Τα αυξημένα επίπεδα πληθωρισμού και ένα δεύτερο κύμα κορωνοϊού παγκοσμίως αναμένεται να εμποδίσουν την ανάκαμψη της χώρας.