Ευρώπη και Αμερικάνικος κόλπος οδηγοί της αγοράς των HANDIES

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Ιάκωβος (Jack) Αρχοντάκης Chartering broker Thenamaris (Ships Management) Inc.
Φώτιος –Ευάγγελος Καρλής Market Analyst

Η αγορά των Handies, την προηγούμενη εβδομάδα, στην Ευρώπη διατήρησε τις ανοδικές τάσεις της. Η προσφορά παρέμεινε περιορισμένη και η αυξανόμενη ζήτηση έδωσαν το πλεονέκτημα στους πλοιοκτήτες να διεκδικήσουν υψηλότερους ναύλους. Οι ναύλοι για τα μεγαλύτερα πλοία της κατηγορίας, για κυκλικά ταξίδια σκαρφάλωσαν στα $ 18-19Κ/ημέρα, προς τη Μεσόγειο, με Scrap φορτία, στα $ 17,5-18,5Κ/ημέρα και για τα Υπερατλαντικά ταξίδια στα $ 14-15Κ /ημέρα.

Σταθερότητα παρουσίασε η αγορά της Μεσογείου, αν και οι ναύλοι για τα ταξίδια προς την Ασία παρουσίασαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Οι ναύλοι των μεγαλύτερων πλοίων (άνω των 36Κ τόνων DWT) για ταξίδια μέσα στη Μεσόγειο και προς την Ευρώπη αυξήθηκαν στα $ 10-11Κ/ημέρα (παράδοση στο Canakkale), προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού στα $ 10-11Κ/ημέρα (παράδοση στο Canakkale), και προς την Ασία στα $ 20-21Κ/ημέρα.

Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Αμερικάνικος Κόλπος συνέχισε την ανοδική του πορεία, με πολλά νέα φορτία και μειωμένη προσφορά χωρητικότητας. Ωστόσο, αναμένεται να αυξηθεί η χωρητικότητα στο 2ο μισό του μήνα. Ενδεικτικά, οι ναύλοι των μεγαλύτερων πλοίων της κατηγορίας για ταξίδια προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού ανέβηκαν στα $ 15-16Κ /ημέρα και στην Ασία στα $ 22-23Κ /ημέρα.

Η αγορά της ECSA, την προηγούμενη εβδομάδα συνέχισε να εμφανίζει μειωμένη ζήτηση και αύξηση του αριθμού των διαθέσιμων πλοίων για τον Οκτώβριο. Έτσι, οι ναύλοι των μεγαλύτερων πλοίων από την περιοχή της ECSA για τα Υπερατλαντικά ταξίδια μειώθηκαν στα $ 10-11Κ/ημέρα (Ευρώπη –Μεσόγειο), ενώ προς τη Δυτ. Ακτή της Λατ. Αμερικής (WCSA) διατηρήθηκαν στα $ 16,5-17,5Κ/ημέρα και προς την Ασία στα $ 17-18Κ/ημέρα.

Στην Ασία, η αγορά δε παρουσίασε ιδιαίτερες μεταβολές και αυτό μπορεί να σημειωθεί ως θετικό σημάδι, αφού κατά το μεγαλύτερο μέρος της εβδομάδας η αγορά υπολειτουργούσε. Αναμένουμε, λοιπόν, αυτή την εβδομάδα για να δούμε που θα κατευθυνθεί η αγορά, με την πλήρη επαναλειτουργία της. Οι ναύλοι των μεγαλύτερων πλοίων της κατηγορίας για κυκλικά ταξίδια στην Άπω Ανατολή έκλεισαν στα $ 8,5-9,5Κ /ημέρα, τα κυκλικά ταξίδια από το NOPAC στα $ 8-9Κ/ημέρα και από τη Ν.Α. Ασία προς Κίνα στα $ 9-10Κ /ημέρα.