Λαγκάρντ: Το ψηφιακό ευρώ δεν θα αντικαταστήσει τα μετρητά

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Στην διευκρινιστική δήλωση ότι το ψηφιακό ευρώ δεν θα αντικαταστήσει ποτέ τα μετρητά προχώρησε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας σε συζήτηση που έγινε στο πλαίσιο της Ετήσιας Συνάντησης του ΔΝΤ.

Η Κριστίν Λαγκάρντ επιβεβαίωσε ότι η ΕΚΤ εξετάζει την έκδοση ψηφιακού ευρώ πολύ σοβαρά, αν και απέκλεισε το ενδεχόμενο το ψηφιακό νόμισμα να αντικαταστήσει τα μετρητά.

«Το ψηφιακό ευρώ δεν θα αντικαταστήσει ποτέ τα μετρητά», διαβεβαίωσε, προσθέτοντας ότι το ψηφιακό ευρώ θα είναι ένα καλό συμπλήρωμα των μετρητών, ενώ αναγνώρισε ότι είναι ένα δύσκολο έργο. «Αυτό δεν θα συμβεί εν μία νυκτί», είπε προσθέτοντάς πως υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες.

Στην πραγματικότητα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα εξετάσει τη δυνατότητα έναρξης έκδοσης ενός ψηφιακού ευρώ στα μέσα του 2021, το οποίο θα ξεκινήσει σε μια πιλοτική – ερευνητική φάση με στόχο την ανάπτυξη ενός ελάχιστου βιώσιμου προϊόντος.

Αυτή η νέα θέση της ΕΚΤ προέκυψε λόγω της αλλαγής που παρατηρήθηκε στις προτιμήσεις των καταναλωτών. Οι δε πληρωμές εκτιμάται πως μπορούν να γίνουν πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη ασφάλεια μέσω αυτής της ψηφιακής μεθόδου.