Ενεργοί κωδικοί στο ΧΑ από κάθε σημείο του πλανήτη

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Σε κάθε σημείο του πλανήτη μπορεί να βρεθεί ένας ενεργός κωδικός που συμμετέχει στο ελληνικό χρηματιστήριο. Από τις ΗΠΑ και τα Νησιά Μάρσαλ μέχρι την Αυστραλία, το Χονγκ Κονγκ και τα Νησιά Καϊμάν, από τα πιο απομακρυσμένα μέρη που μπορεί κάποιος να συναντήσει μέχρι χώρες που υπάρχει πληθώρα off shore εταιρειών, σε σχεδόν όλα τα σημεία του πλανήτη βρίσκουμε επενδυτές οι οποίοι συμμετέχουν στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Όπως δημοσιεύει η εφημερίδα «Ναυτεμπορική», τα στατιστικά στοιχεία του Χ.Α. για τον Σεπτέμβριο του 2020 αποκαλύπτουν ότι υπάρχει μεγάλη επενδυτική δραστηριότητα εκτός συνόρων. Εντύπωση προκαλούν εξωτικές χώρες που έστω και με περιορισμένη συμμετοχή έχουν επενδυτικούς κωδικούς στο Χ.Α. Οι συγκεκριμένες χώρες εντάσσονται στους φορολογικούς παραδείσους, ενώ υπάρχει και η πιθανότητα ελληνικής συμμετοχής από απομακρυσμένα κράτη, αρκετά μακριά από την Ευρώπη, λόγω μετανάστευσης.

Μερικές από αυτές τις χώρες είναι τα Νησιά Καϊμάν, το Γκέρνσεϊ και τα Νησιά Μάρσαλ. Τα Καϊμάν είναι σύμπλεγμα τριών νήσων και βρίσκονται στην Καραϊβική. Το Γκέρνσεϊ είναι ένα νησί εξαρτώμενο από τη Μεγάλη Βρετανία και βρίσκεται έξω από τις ακτές της Νορμανδίας. Τα Νησιά Μάρσαλ αποτελούν σύμπλεγμα νησιών στον Ειρηνικό Ωκεανό και πήραν το όνομά τους από τον Βρετανό πλοίαρχο Τζον Μάρσαλ, ο οποίος ανακάλυψε τα νησιά το 1788.

Όσον αφορά τους επενδυτικούς κωδικούς, σύμφωνα με τα μηνιαία στατιστικά στοιχεία του AXIA Numbers, τον Σεπτέμβριο οι ενεργές μερίδες από το εξωτερικό ανήλθαν συνολικά στις 930, με τις 493 να αφορούν αγορές και τις 437 να αφορούν πωλήσεις. Υπενθυμίζεται ότι οι ξένοι κωδικοί τον Αύγουστο είχαν φτάσει τους 814. Σε επίπεδο αγορών, οι ξένοι κωδικοί στο Χρηματιστήριο Αθηνών τον Σεπτέμβριο προήλθαν από 28 χώρες και σε επίπεδο πωλήσεων από 26 χώρες.

Επενδυτικές μερίδες

Η χώρα με τις περισσότερες επενδυτικές μερίδες, τόσο σε επίπεδο αγορών όσο και σε επίπεδο πωλήσεων ήταν η Κύπρος με 685. Στη δεύτερη θέση βρίσκουμε το Ηνωμένο Βασίλειο με 62 κωδικούς και στην τρίτη θέση με 27 κωδικούς είναι το Λουξεμβούργο. Με 17 επενδυτικές μερίδες ακολουθεί η Γαλλία, εν συνεχεία βρίσκουμε τη Γερμανία με 15, τα Νησιά Κεϊμάν με 14, τις ΗΠΑ με 13 και τη Βουλγαρία με 13.

Ακολουθούν: Νησιά Μάρσαλ (9), Ελβετία (8), Λιβερία (8), Αυστραλία (7), Ισπανία (6), Τσεχία (5), Ιρλανδία (5), Αλβανία (5), Τουρκία (5), Αυστρία (5) και Ιταλία (4). Με 2 ενεργές μερίδες συμμετείχαν οι εξής χώρες: Δανία, Χονγκ Κονγκ, Γκέρνσεϊ, Ιορδανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Ρουμανία.

Από μία ενεργή μερίδα είχαν οι παρακάτω χώρες: Παρθένα Νησιά Αγγλίας, Ολλανδία, Λιχτενστάιν, Βέλγιο και Καναδάς.