Τουρκία: Νέα κατρακύλα της λίρας

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Κατακόρυφη πτώση σημειώνει εκ νέου η τουρκική λίρα, καθώς η κεντρική τράπεζα της χώρας διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια. Ειδικότερα, η κεντρική τράπεζα διατήρησε το βασικό της επιτόκιο σταθερό στο 10,25%, έναντι των εκτιμήσεων που ανέμεναν αύξηση.

Η λίρα, η οποία έχει χάσει το ένα τέταρτο της αξίας της έναντι του δολαρίου από την αρχή του έτους, σημείωσε πτώση 2,1% μετά από την ανακοίνωση της απόφασης, στις 7,96 λίρες έναντι του αμερικανικού νομίσματος.

Διατηρώντας το βασικό επιτόκιο αμετάβλητο, η κεντρική τράπεζα τόνισε πως είχε αυξήσει το περιθώριο μεταξύ των παραθύρων ρευστότητας στις 300 μονάδες βάσης από τις 150 μονάδες βάσης, προσθέτοντας ότι θα βασιστεί στην πρόσθετη ευελιξία για τη σύσφιξη της προσφοράς χρήματος και τον περιορισμό του πληθωριστικού κινδύνου.

Οι αναλυτές εκτιμούν πως η αύξηση του περιθωρίου μεταξύ των παραθύρων ρευστότητας, ουσιαστικά έδωσε στην τουρκική κεντρική τράπεζα περισσότερο χώρο για να αυξήσει το μέσο επιτόκιο δανεισμού της χωρίς να αυξήσει επισήμως το επιτόκιο αναφοράς.