Έκρηξη κρουσμάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αναμένουν οι επιστήμονες

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Έκρηξη κρουσμάτων αναμένεται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις επιστημόνων, μετά από ανάλυση των αστικών λυμάτων στις δύο πόλεις.

Ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαϊδης, ο οποίος μελετά τα αστικά λύματα της πρωτεύουσας, υπογράμμισε ότι υπάρχει μεγάλη αύξηση του ιικού φορτίου στα ευρήματα.

«Εδώ και τρεις μέρες, υπάρχει μεγάλη αύξησης της ανίχνευσης του ιού στα λύματα της Ψυττάλειας, 4-5 φορές πάνω» είπε, μιλώντας στο Mega, διευκρινίζοντας πως δεν υπάρχει αναλογία κρουσμάτων-λυμάτων, απλώς μέσω των δεύτερων δίνεται η τάση.

Παράλληλα, εκτίμησε ότι θα υπάρξει αύξηση κρουσμάτων στην Αθήνα, κάνοντας λόγο ακόμα και για 1000 ημερησίως, καθώς «υπήρξε συγχρωτισμός και μεγάλες συγκεντρώσεις». «Προάγγελος» εκθετικής αύξησης των κρουσμάτων είναι τα λύματα και στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τον πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Νίκο Παπαϊωάννου, στην προχθεσινή ανάλυση των λυμάτων, καταγράφηκε 500% αύξηση της ανίχνευσης του ιού, κάτι που όπως είπε, θα φανεί στα κρούσματα τις προσεχείς ημέρες.
Εκτίμησε, δε, ότι τα ημερήσια κρούσματα στην συμπρωτεύουσα μπορεί να φτάσουν έως και τα 310, επισημαίνοντας ωστόσο, πως «η χρήση μάσκας και η απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ θα προκαλέσουν δραματική μείωση του ιού».