Επενδύσεις 1,4 δισ. ευρώ από ΟΝΕΧ και DFC σε ναυπηγεία στην Ελλάδα

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Ξεπερνούν το 1,4 δισ. ευρώ οι επενδύσεις που προγραμματίζουν από κοινού η ΟΝΕΧ με την αμερικανική χρηματοπιστωτική εταιρία DFC (Development Finance Corporation) στο σχέδιο “Τρίαινα”, το οποίο προβλέπει την δημιουργία ενός ισχυρού ναυπηγικού τομέα στην Ανατολική Μεσόγειο με έδρα την Ελλάδα μέσα από την εξαγορά και εξυγίανση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και Ελευσίνας, τα οποία μαζί με τα Ναυπηγεία του Νεώριου Σύρου, θα αποτελέσουν έναν νέο παίκτη αξιώσεων στο ναυπηγικό τομέα της περιοχής.

Το 1,4 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθεί για την ανάληψη των χρεών, σε ανακαινίσεις που είναι επιτακτικές αλλά και σε σημαντικές επενδύσεις επέκτασης της παραγωγικής δυναμικότητας, ώστε πλέον να μπορούν να εξυπηρετηθούν η κατασκευή των νέων φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού, που έχει εξαγγελθεί από τον πρωθυπουργό, αλλά και η κατάκτηση ισχυρής θέσης στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια ναυπηγική βιομηχανία.

Στην Ελευσίνα, το ύψος των επενδύσεων σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία ξεπερνά τα 480 εκατ. ευρώ, στο Νεώριο έχουν ήδη επενδυθεί περί τα 100 εκατ. και συνεχίζονται οι επενδύσεις, ενώ για τον Σκαραμαγκά οι επενδύσεις υπολογίζεται ότι θα κυμανθούν περί τα 600 με 700 εκατ. ευρώ.

Για την κατασκευή των φρεγατών, όπως έχει ήδη γνωστοποιήσει ο Αμερικανός πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ υπάρχει πολύ ανταγωνιστική πρόταση αμερικανικής εταιρείας, που περιλαμβάνει συμπαραγωγή των τριών από τις τέσσερις φρεγάτες σε ελληνικά ναυπηγεία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρόταση της Lockheed Martin που συζητείται με το Πολεμικό Ναυτικό, εκτός από το μεγάλο πλεονέκτημα της συμπαραγωγής στην Ελλάδα, συνδυάζει βελτιωμένη οικονομική προσφορά, καθώς και διαμόρφωση των συστημάτων και του οπλισμού των φρεγατών σύμφωνα με τις υψηλές απαιτήσεις του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Αν η διαδικασία με τον Σκαραμαγκά προχωρήσει και περάσει στην ONEX, τότε εκτιμάται ότι σε 18 μήνες τα ναυπηγεία θα είναι έτοιμα να αρχίσουν την παραγωγή των φρεγατών. Σύμφωνα με το σχέδιο, στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας θα δημιουργηθούν εντός διετίας περί τις 4.000 νέες θέσεις εργασίας.