Μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου το Oruc Reis με τους Τούρκους να συνεχίζουν τις εμπρηστικές δηλώσεις

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου πλέει τις τελευταίες ώρες το Oruc Reis, ενώ μέσο της νέας NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία, το ερευνητικό σκάφος θα παραμείνει στην εν λόγω περιοχή μέχρι τις 27 Οκτωβρίου.

Την ίδια ώρα στην Τουρκία ο ένας υπουργός μετά τον άλλον συνεχίζουν τις εμπρηστικές δηλώσεις.

Αυτή την φορά την σκυτάλη των προκλήσεων πήρε ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ, ο οποίος δήλωσε ότι το τουρκικό ερευνητικό βρίσκεται στη μέση του προγράμματος ερευνών του, ενώ υπογράμμισε την αποφασιστικότητα της Άγκυρας να συνεχίσει τις παράνομες έρευνες για ακόμα δύο μήνες.

«Το πλοίο Oruc Reis, το οποίο το τελευταίο διάστημα συζητήθηκε ιδιαίτερα, συνεχίζει τις εργασίες του νότια του Κας, εντός της δικής μας υφαλοκρηπίδας. Εμείς εκεί έχουμε επιπλέον εργασίες περίπου δύο μηνών. Δηλαδή είμαστε στη μέση του προγράμματός μας. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τις εργασίες μας στην ανατολική Μεσόγειο, στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου, των συμφερόντων και των δικαιωμάτων μας», δήλωσε ο Ντονμέζ, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη Μανώλη Κωστίδη.

Παράλληλα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, σε ομιλία του προς στελέχη του τουρκικού στρατού, αφού επανέλαβε τα περί ανάγκης διαλόγου με την Ελλάδα επανήλθε στα περί «Γαλάζιας Πατρίδας» αναφέροντας ότι «η τουρκική υφαλοκρηπίδα εκτείνεται στο μεγαλύτερο μέρος της θαλάσσιας περιοχής μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου».

«Η κυριαρχία της Γαλάζιας Πατρίδας μας, η ασφάλεια της ανεξαρτησίας μας, αυτή είναι η ευθύνη μας. Τασσόμαστε υπέρ του διαλόγου, έχουμε πει κατ’ επανάληψη ότι δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο και ότι δεν θα επιτρέψουμε την παραβίαση των δικαιωμάτων μας. Αυτό θα πρέπει να γίνει κατανοητό», ανέφερε ο Ακάρ και πρόσθεσε : «Όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι είμαστε αποφασισμένοι, πως είμαστε επίσης ικανοί να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και συμφέροντά μας, πως θα ρισκάρουμε τα πάντα για τον σκοπό μας».

Οι Ελληνικές ναυτικές δυνάμεις παρακολουθούν στενά τις κινήσεις του Oruc Reis και των σκαφών που το συνοδεύουν, ενώ την ίδια ώρα αεροσκάφη και ελικόπτερα ανθυποβρυχιακού πολέμου της Τουρκίας παραβιάζουν το FIR Αθηνών αναζητώντας τα Ελληνικά υποβρύχια χωρίς κανένα αποτέλεσμα ως τώρα.