Οικονομική κρίση και στη Σουηδία – Αποτυχημένο το πείραμα της “ανοσίας της αγέλης”

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Η Σουηδία έχει το υψηλότερο ποσοστό θανάτου από άλλες χώρες στην Ευρώπη, λόγω της στρατηγικής που επέλεξε. Η “ανοσία της αγέλης” αποτελεί αποτυχημένο πείραμα, σύμφωνα με τους ειδικούς, καθώς η ύφεση στην οικονομική δραστηριότητα δεν έχει αποφευχθεί.

Η Σουηδία προκάλεσε πολλές αντιδράσεις αναφορικά με τον τρόπο που αντιμετώπισε το πρώτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού Σουηδία, η οποία έχει παρόμοιο πληθυσμό με αυτόν της Ελλάδας αλλά έχει τετραπλάσια κρούσματα κορωνοϊού και δεκαπλάσιο αριθμό θανάτων από την Ελλάδα λόγω της μη εφαρμογής Lockdown!

Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Σουηδίας, Stefan Ingves, εκφράζει φόβους ότι οι οικονομικές προοπτικές επιδεινώνονται λόγω των ενδείξεων του ξεσπάσματος ενός δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού σε ολόκληρη την Ευρώπη το οποίο παγιδεύει και πάλι τη Σουηδία.

«Αν κοιτάξετε τις προβλέψεις μας, θα χρειαστούν λίγα χρόνια για να επιστρέψει το ΑΕΠ» σε επίπεδα πριν από την κρίση, δήλωσε ο Stefan Ingves σε συνέντευξή του στη Στοκχόλμη. «Και αυτές οι προβλέψεις έγιναν πριν από την μάλλον ζοφερή κατάσταση που βλέπουμε στην Ευρώπη σήμερα, οπότε υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι οι κίνδυνοι αυτή τη στιγμή είναι περισσότεροι».

Εξάλλου, πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι η ύφεση στην οικονομία της Σουηδίας είναι εμφανής:Οι τελευταίες οικονομικές προβλέψεις της Riksbank για τη Σουηδία, που δημοσιεύθηκαν στις 22 Σεπτεμβρίου, δείχνουν πτώση 3,6% του ΑΕΠ φέτος, λιγότερο από το ήμισυ της συρρίκνωσης που προβλέπεται για τη ζώνη του ευρώ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η Riksbank διατήρησε το βασικό της επιτόκιο στο μηδέν τον περασμένο μήνα και ο Ingves θέλει να βασίζεται περισσότερο στις αγορές περιουσιακών στοιχείων από τις μειώσεις επιτοκίων για να στηρίξει την οικονομία.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η σουηδική δραστηριότητα έχει επιβραδυνθεί σε σύγκριση με άλλες προηγμένες οικονομίες τις τελευταίες εβδομάδες»

Παρά τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια των προηγούμενων ετών, η Riksbank απέτυχε να επαναφέρει την αύξηση των τιμών στο στόχο της 2%. Ο πληθωρισμός που ακολούθησε η Riksbank ήταν μόλις 0,3% το Σεπτέμβριο. Την περασμένη εβδομάδα, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Danske Bank δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα φαίνεται να έχει εξαντλήσει επιλογές για την αναζωογόνηση του πληθωρισμού.

«Πρέπει να ζήσουμε με το γεγονός ότι θα χρειαστούν μερικά χρόνια προτού το ποσοστό πληθωρισμού πλησιάσει ξανά το 2%», δήλωσε ο Ingves.